Fantastična opera

Riječka premijera opere “Klotho”: Svijet iz kojeg je izgnana Mudrost

Kim Cuculić

Već iz libreta opere »Klothó« moglo se iščitati da se radi o kompleksnom djelu, koje je prema riječima skladateljice »bajka, basna, mit, legenda... te priča za svakoga«



RIJEKA Nakon praizvedbe na ovogodišnjem Muzičkom biennalu u Zagrebu, fantastična opera »Klothó« – Thread of the Tales (splet priča)« Martyne Kosecke imala je riječku premijeru u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku. Djelo je izveo ansambl Opere HNK-a Ivana pl. Zajca, pod dirigentskim vodstvom Berislava Šipuša i u režiji Krzystofa Cichenskog.


Ova opera u jednom činu mlade poljske skladateljice Martyne Kosecke, koja je i autorica libreta što objedinjuje motive nekoliko bajki, nastala je u suradnji s Muzičkim biennalom, a nakon što je Kosecka prošle godine pobijedila na natjecanju 5-Minute Opera Competition i tako dobila prigodu napisati cjelovečernju operu. Već iz libreta opere »Klothó« moglo se iščitati da se radi o kompleksnom djelu, koje je prema riječima skladateljice »bajka, basna, mit, legenda… te priča za svakoga«.


U predstavi se narativni dijelovi isprepleću se sa suvremenom opernom glazbom. Pripovjedač Dario Bercich publiku sugestivno vodi kroz klupko priča, odnosno kroz osam prizora i epilog. Središnji lik je kralj Sha, koji se odluči okrutno poigrati drugim ljudima osmislivši zadatak koji nitko ne može ispuniti.




U drugom prizoru pojavljuju se dvije siromašne obitelji – ribar Clles i njegova žena Reo, te krojač Vari i njegova žena Athuo. Obje obitelji žele sreću i blagostanje, no takvo što ne postoji u njihovim životima. A onda kralj Sha obznanjuje da će onaj koji sagradi zvono najčišćeg zvuka dobiti sreću za sebe i cijelu svoju obitelj. I tu počinje zaplet ove opere u kojoj se događaju razna bajkovita zbivanja.


Nakon što Vari i Clles bezuspješno pokušavaju sagraditi zvono s najčišćim zvukom, na kraju dolaze na zamisao da izrade zvono od papira koje ne može proizvesti nikakav zvuk. Kralj je oduševljen i napokon zadovoljan njihovim radom. Prizor u kojemu se na pozornicu spuštaju bijela papirnata zvona možda je i najupečatljiviji prizor »Klothóa«, u kojemu se razotkriva ne ljepota zvuka, nego ljepota tišine.


No sâm kraj predstave ne nudi optimizam – svijetom vladaju pohlepa i nepravda, a Mudrost je ostala zarobljena na najnižoj razini pakla. Nameće se pitanje kako spasiti Mudrost i osloboditi je ponovno u svijet, što je u rukama Klothó.


Ovom neuobičajenom glazbenom zadatku kvalitetno su odgovorili pjevači Ingrid Haller (Reo), Ivana Srbljan (Athuo), Karol Bartosinski (Clles), Marko Fortunato (Vari) i Nicolas Rigas (Sha), koji operu izvode na engleskom jeziku. Lik Klothó ekspresivno je utjelovila Dina Dehni Sow.


Sugestivan je i osmeroglasni zbor, pod vodstvom zborovoditeljice Nicolette Olivieri. Kostimografkinja i scenografkinja Julia Kosek scenografiju temelji na jednostavnoj simbolici kruga, a scenografske ideje došle su do izražaja zahvaljujući efektnom oblikovanju svjetla i videa Bartłomieja Szlachcica.