Kazalište

Proslavljen jubilej: Dvadeset godina TRAFIK-ovog pomicanja izvedbenih granica

Kim Cuculić

Predavanje o dvadeset godina nezavisnosti TRAFIK-a održao je teatrolog Andrej Mirčev, razmatrajući važnost i poziciju umjetnika i grupa izvan institucionalnog okvira, a predstaveljan je i publikacija »Scenografije: subjekti i fantazmi«



RIJEKA Riječko Tranzicijsko-Fikcijsko Kazalište (TRAFIK) obilježilo je u HKD-u na Sušaku 20 godina kontinuiranog djelovanja na hrvatskoj nezavisnoj izvedbenoj sceni. Obljetnički program odvijao se pod geslom »TRAFIK – 20 godina nezavisnosti«. Na početku programa Iva Nerina Sibila, Eleonora Magdalena Vrdoljak i Toni Flego izveli su dio iz performansa »Travelogue«, posljednje TRAFIK-ove produkcije autora i koreografa Žaka Valente.


U originalnom konceptu ishodište projekta nalazi se u susretu izvođačkog tima koji se sastoji od mladog (Flego, Vrdoljak) i starijeg izvedbenog para (Sibila, Valenta). Stavljajući u odnos mladost nasuprot iskustvu, »Travelogue« otvara niz intrigantnih pristupa istraživanju plesnog nasljeđa, kao i mehanizma pamćenja, pohranjivanja, ali i predviđanja budućnosti plesa. Predstava se bavi upravo prijenosom generacija, u energetski nabijenom prostoru oslobađanja od vlastitih memorija, fizičkih arhiva i figura umjetničkih autoriteta. Ovoga puta Žak Valenta zbog zdravstvenih razloga nije mogao doći u Rijeku i nastupiti, ali se putem mobitela obratio trafikovcima i publici koja je pratila obljetnički program.


Brojni trafikovci


Predavanje o dvadeset godina nezavisnosti TRAFIK-a održao je teatrolog Andrej Mirčev, razmatrajući važnost i poziciju umjetnika i grupa izvan institucionalnog okvira.




– TRAFIK se od početka svoga djelovanja obraća rubu, marginalnom, potrazi za Drugim, ali se bavi i propitivanjem granice. Posebnost mu je što pomiče granice između fizičkog kazališta, suvremenog plesa, mime i kazališta na specifičnoj lokaciji, a ne odustaje ni od teksta. Predstave poput »Hodača« i »Europa pleše« mogle bi se svrstati u takozvano postdramsko kazalište. TRAFIK-ovo meandriranje između različitih stilova i žanrova uvijek je vezano za prostor, koji je medij iz kojeg crpi potencijal izvedbe. Njegove predstave svojevrsna su kronika grada Rijeke, koji je u razdoblju od 1990-ih godina do 2000. doživio vrhunac i »renesansu«, a onda je uslijedio pad i neoliberalno gubljenje. TRAFIK je artikulirao nestajanje ruba i »freakova« – osvrnuo se Mirčev.


Uz dijaprojekcije, Andrej Mirčev i vizualna umjetnica Lara Badurina, dugogodišnja članica TRAFIK-a i scenografkinja, predstavili su publikaciju u povodu 20. godišnjice pod naslovom »Scenografije: subjekti i fantazmi«. Riječ je o katalogu koji na zanimljiv način portretira umjetnike koji su djelovali kroz TRAFIK. Publikacija je zamišljena kao promocija Rijeke, gdje fotografije lokacija grada određuju svakog člana kao svojevrsni portret TRAFIK-a. Prisutni trafikovci, Magdalena Lupi, Lara Badurina, Alex Đaković, Marin Alvir, Mila Čuljak… objasnili su zašto su odabrali određenu riječku lokaciju, poput Željezničkog kolodvora, Stuba trinaestorice strijeljanih, hotela »Jadran« ili Ulice Janka Polića Kamova. Katalog je nastao prema konceptu Lare Badurine i tiskan je sredstvima UNIRI istraživačkog projekta u umjetničkom području »Interakcija prostora i izvedbenih umjetnosti na specifičnim lokacijama«. Pogovor je napisao Andrej Mirčev, a publikacija uz fotografije sadrži i popis TRAFIK-ovih produkcija.


Nova generacija


Na kraju programa mladi plesni par Flego i Vrdoljak prisutne je počastio kolačima, simbolično naznačujući novu generaciju trafikovaca. TRAFIK je nezavisna profesionalna kazališna grupa nastala 1998. u Rijeci. U središtu zanimanja TRAFIK-a je tijelo koje se istražuje kroz različite umjetničke forme: kazalište, literaturu, glazbu, likovnost, film, interdisciplinarnost… Jedna od bitnih postavki je suradnja kolektiva, koji čine umjetnici raznih profesija i iz različitih umjetničkih sredina. Predstave TRAFIK-a gostovale su na gotovo svim kazališnim festivalima u Hrvatskoj, te u Češkoj, Italiji, Slovačkoj, Mađarskoj, Srbiji, Španjolskoj, Singapuru…


Prva predstava bio je »Hodač – hommage à Janko Polić Kamov«, izvedena 1998. u pothodniku na riječkoj Piramidi. Uslijedile su predstave »Europa pleše«, »Kinopredstava«, »Beaufortova ljestvica«, »Pozdrav s Jadrana«, »Gramatika«, »Utjelovljenje«, »Destinacija TRAFIK: Divljač«, »Diva«, »Jalova«, »Crossings«, »Weltschmerz« i druge.