Ri Teatar

Premijera predstave »Fasada«: Crnohumorni prikaz hrvatske zbilje

Kim Cuculić

Radnja ove crne komedije, dijela projekta »Svaka 4 tjedna – premijera jedna«, vrti se oko obnove fasade jednog nebodera, dok istodobno simbolički označava ono što se skriva iza maski ili fasada koje nose neobični protagonisti ove priče



RIJEKA Ri Teatar premijerno je izveo predstavu »Fasada« u režiji Bojana Lakoša, a koju autorski potpisuje cijeli ansambl. Naslov predstave je višeznačan – radnja ove crne komedije vrti se oko obnove fasade jednog nebodera, dok istodobno simbolički označava ono što se skriva iza maski ili fasada koje nose neobični protagonisti ove priče iz hrvatske svakodnevice.


Središnji lik je predstavnik stanara Neven Cvjetković, koji nakon smrti majke preuzima njenu cvjećarnicu. Pomalo plah i dobroćudan on se zalaže za bijelu boju fasade nebodera u kojemu stanuje, no ostali stanari imaju drugačije želje. Postupno se razotkriva i pravi karakter ovih karikirano i montipajtonovski prikazanih likova.


Jedan od susjeda je DJ i partijaner ovisan o raznobojnim tableticama, drugi lik je pomorski kapetan koji se razmeće svojim bogatstvom, a tu je i neurotična susjeda opsjednuta izgledom i tretmanima za uljepšavanje. Nevena Cvjetkovića u svojoj prepoznatljivoj komičarskoj maniri utjelovio je Tomislav Vičević, a stanare i niz drugih likova igraju Tajana Doko, Josip Medaković i Marino Lencović.




Oni duhovito tumače i pomalo »uvrnute« poštare koji dostavljaju poštu u cvjećarnicu, koja je neka vrsta Hrvatske u malom. Naime o radu cvjećarnice ne postoje nikakve fakture ni dokumenti, a nalazi se na adresi bez broja s različitim imenima ulica – cvjećarnica je istodobno i u Titovoj ulici, i u Ulici Alojzija Stepinca, i u Ulici Tina Ujevića, a likovi se pozivaju na obračun na Trgu Franje Tuđmana.


Naivni Neven Cvjetković uskoro će doznati i neugodnu istinu da je cvjećarnica samo paravan za mutne poslove njegove pokojne majke, koja je zapravo bila plaćeni ubojica. Iz ove činjenice nastaju tragikomične peripetije, a Neven Cvjetković postupno se i sam transformira u ubojicu. Sve to bilo je potrebno da bi u komičnoj završnici predstave ipak ostalim stanarima uspio nametnuti bijelu boju fasade.


Crna komedija »Fasada« ukratko bi se mogla opisati kao neka vrsta hrvatske i riječke inačice »Mućki« i »Alana Forda«, začinjena različitim dijalektima, slengom i obiljem psovki. Jednostavnu i funkcionalnu scenografiju, koja dočarava različita mjesta zbivanja, osmislio je Marko Dorčić, a za tehničko vodstvo zadužen je Igor Kondić. I novom predstavom, nastalom u sklopu projekta »Svaka 4 tjedna – premijera jedna«, Ri Teatar nastavlja njegovati komediografski žanr koji uvijek uspije nasmijati publiku.