GKL Rijeka

Premijera predstave “Četiri godišnja doba”: Čarobno malo kazalište

Kim Cuculić

Riječ je o prvom riječkom i hrvatskom profesionalnom kamišibaj teatru, a ova tradicionalna japanska kazališna forma uklapa se i u sezonu »neobične baštine«



RIJEKA Ciklus Pričopredstava Gradsko kazalište lutaka Rijeka nastavilo je premijerom predstave »Četiri godišnja doba«. Pričopredstave pokrenute su u cilju da se djecu od ranih nogu uči važnosti čitanja knjiga i slušanja živo izgovorene riječi, što razvija njihovu maštu, kreativnost i vokabular. U ciklusu Pričopredstava sada GKL donosi novi oblik pripovjednog kazališta: kamišibaj teatar – japanski oblik uličnog kazališta u formi0 papirnate drame (kami – papir; šibaj – drama).


Jedan glumac interpretira priče uz pratnju stripovskih ilustracija za djecu smještenih u malo drveno kazalište – butaj. Riječ je o prvom riječkom i hrvatskom profesionalnom kamišibaj teatru, a ova tradicionalna japanska kazališna forma uklapa se i u ovu kazališnu sezonu GKL-a koja je u znaku istraživanja »neobične baštine«.


Predstava je nastala prema tekstu i ilustracijama Pike Vončine, režija je povjerena slovenskoj lutkarici Ireni Rajh, a dramaturgiju potpisuje Vedrana Balen Spinčić. »Četiri godišnja doba« izvodi glumac Damir Orlić, koji je u ulozi putujućeg pripovjedača. U ovoj predstavi važna je interakcija s djecom u publici, koja su na izvedbi koju smo gledali vrlo dobro reagirala i stupila u interakciju s izvođačem. Svaka izvedba tako je drugačija i ovisi o reakcijama malih gledatelja i gledateljica.




Priča o četiri godišnja doba ispričana je kroz četiri lika. Proljeće predstavlja proždrljiva gusjenica Emerik, koja doživljava preobrazbu i na kraju se pretvara u predivnog leptira. Ljetni lik je tvrdoglavi lav Mirislav, koji ima jako dugačku grivu i proći će razne peripetije do šišanja svoje nabujale »kose«. Jesen simbolizira slon Gašpar, kojem će se pridružiti ježevi i jedna roda, dok pletenje dugačkog šala priziva hladne jesenske dane ali i tople boje jeseni.


Zimu je predstavio pingvin Frederik, koji leti na krilima mašte – sve do zvijezda. U taj maštoviti svijet uplovili su i mališani, koji su počašćeni kolačićima u obliku zvjezdica. A pripovjedač je otputovao dalje – u Japan, rodnu zemlju kamišibaj teatra. Dodajmo i da grafičku obradu i oblikovanje potpisuje Petra Petan.