Ispraćeni pljeskom

Premijera baleta »Serenada – Allegro«: Baletna Rijeka slavila Bernsteina

Kim Cuculić

Foto Roni Brmalj

Foto Roni Brmalj

U »Allegru« plesači koriste dirigentske štapiće, od kojih je jedan zamalo završio u publici. Premijerna publika pljeskom je ispratila plesače i autorsku ekipu



RIJEKA Premijerom suvremene baletne predstave »Serenada – Allegro« u HNK-u Ivana pl. Zajca obilježena je 100. godišnjica rođenja Leonarda Bernsteina. Ovaj baletni diptih nastao je u koprodukciji riječkog i splitskog Baleta i Splitskog ljeta, a inspiriran je Bernsteinom – slavnim dirigentom, kompozitorom, pacifistom i borcem za ljudska prava.


Koreografiju »Serenade/Pisma za njega« potpisuje Igor Kirov, na glazbu Leonarda Bernsteina. Riječ je o apstraktnoj priči o tome tko je bio Bernstein, nadahnutoj njegovim pismima.


U svojem baletu Kirov gradi strukturu koreografske priče na isti način na koji je Bernstein skladao i dirigirao svoje remek-djelo »Serenadu«, prema Platonovu »Simpoziju«. 




Balet »Allegro« u koreografiji Maše Kolar, na Beethovenovu glazbu, inspiriran je Bernsteinovom dirigentskom gestom i predstavlja otvoreno polje igre tijela, glazbe i pokreta kao mjesto čistog plesa s raznovrsnim i bogatim rasponom raspoloženja i emocija.


U »Allegru« plesači koriste dirigentske štapiće, od kojih je jedan zamalo završio u publici. Premijerna publika pljeskom je ispratila plesače i autorsku ekipu.