Alegorijska satira

Premijera “Životinjske farme” Andrása Urbána 30. ožujka u riječkom HNK

Kim Cuculić

Foto I. Tomić

Foto I. Tomić

U početku mi je »Životinjska farma« bila možda najmanje zanimljivo Orwellovo djelo, no uvidio sam da su društveni mehanizmi ove bajke ili alegorije uvijek prisutni – kaže priznati vojvođanski redatelj András Urbán



RIJEKA » Predstava »Životinjska farma«, prema romanu Georgea Orwella, premijerno će biti izvedena u HNK-u Ivana pl. Zajca u ponedjeljak, 30. ožujka, u 19,30 sati. Redatelj ove alegorijske satire je András Urbán, a predstavu izvodi ansambl Hrvatske drame. Prema riječima intendanta Olivera Frljića, Urbán – poznato redateljsko ime u regiji – jedan je od prvih redatelja koje je želio dovesti u riječko kazalište. Kako je kazao Frljić, András Urbán redatelj je zanimljive kazališne poetike, interesantan je njegov rad s glumcima, a za njegove je predstave karakteristična i jedna vrsta socijalnog angažmana, što se uklapa u četverogodišnji mandat nove uprave riječkog HNK-a.


   Vojvođanski redatelj András Urbán sada po prvi put radi u Rijeci i u Hrvatskoj, a kako je istaknuo – Frljićev poziv odmah je prihvatio.


   – Odabrali smo »Životinjsku farmu« jer se ona nadograđuje na ciklus predstava u kojima se bavimo društvom i društvenim angažmanom. U početku mi je »Životinjska farma« bila možda najmanje zanimljivo Orwellovo djelo, no sada sam uvidio da su društveni mehanizmi ove bajke ili alegorije uvijek prisutni. Ona govori o tome kako plemenite ideje prolaze kroz određene transformacije i dostižu vlastitu degeneraciju.




   Naša predstava nije dramska adaptacija romana i ne zasniva se na dramskim dijalozima, no slijedimo Orwellovu priču – osvrnuo se Urbán, dodavši da u predstavi važnu ulogu imaju glazba i songovi.


   Adaptaciju teksta redatelj je napravio zajedno s dramaturginjom Natašom Antulov, koja je kao ključan element u kontekstu »Životinjske farme« izdvojila zaborav. U tom smislu Orwellovo djelo služi kao neka vrsta društveno-političkog mementa.


   – Čak i ako nismo osobno prošli političke faze u 20. stoljeću, u tijelu pamtimo određene političke procese. U prizorima predstave tako su prisutni motivi poniženja i zlostavljanja, kao i osjećaj nelagode – kazala je Antulov.


   Glumica Olivera Baljak najavila je »Životinjsku farmu« kao predstavu snažne energije i ekspresije u kojoj je svaki glumac dobio svojih »pet minuta«. Glumac Jerko Marčić kazao je da se na prvi pogled može učiniti da se »Životinjska farma« bavi nekim prošlim ideologijama, no da mi upravo sada živimo tu prošlost koja se stalno ponavlja. U glumačkoj ekipi je i Jelena Lopatić, koja se osvrnula na proces rada u kojemu su mnogo otkrili jedni o drugima. O procesu nastajanja predstave govorila je i Nika Mišković, koja je rekla da se dugo vremena razgovaralo i radilo na traženju rješenja. U glumačkoj su podjeli i Igor Kovač, Nikola Nedić, Damir Orlić i Tanja Smoje.


   András Urbán je i scenograf, kostimografkinja je Bjanka Ursulov, skladateljica je Irena Dragović Popović, a oblikovatelj svjetla Dalibor Fugošić. Tekstove songova potpisuju András Urbán, Nataša Antulov, Nika Mišković, Nikola Nedić i Tanja Smoje.