Na programu 15 predstava

Predstavom “Veli Jože” otvorena 19. revija lutkarskih kazališta u Rijeci

Hina

Riječ je o najnagrađivanijoj predstavi riječkog kazališta, organizatora revije. Namijenjena je djeci starijoj od deset godina te odraslima, a redatelj je Rene Medvešek



RIJEKA – Predstavom “Veli Jože” riječkoga Gradskog kazališta lutaka večeras je u Rijeci otvorena 19. revija lutkarskih kazališta.


Riječ je o najnagrađivanijoj predstavi riječkog kazališta, organizatora revije. Namijenjena je djeci starijoj od deset godina te odraslima, a redatelj je Rene Medvešek.


Prije početka predstave publici, u potpuno ispunjenom gledalištu, obratili su se ravnateljica Gradskog kazališta lutaka Rijeka Zrinka Kolak-Fabijan, pročelnik Upravnog odjela za kulturu, sport i tehničku kulturu Primorsko-goranske županije Valerij Jurešić i zamjenik riječkoga gradonačelnika Marko Filipović.




Na reviji će se u Gradskom kazalištu lutaka i Hrvatskome kulturnom domu na Sušaku, do 10. studenoga prikazati 15 predstava iz Hrvatske, susjednih zemalja Srbije, Slovenije i Crne Gore te Francuske.


Vrijednost revije je u tome što su na programu najbolje kazališne izvedbe hrvatskih kazališta te onih iz regije, pa se publika educira o dostignućima lutkarskoga kazališnog stvaralaštva, a ima priliku i usporediti razinu izvedaba domaćega, riječkog kazališta s ostalima, ustvrdila je ranije, u najavi revije, ravnateljica GKL Kolak-Fabijan.


Temeljno polazište u koncipiranju programa revija je kvaliteta predstava, bez obzira na nepovoljne financijske okolnosti, rekla Kolak-Fabijan i dodala da program, osim lutkarskih predstava, obuhvaća i igrane i kostimirane predstave.


Na programu revije, osim “Velog Jože” su još i predstave “Doktor Faust” Lutkovnog gledališča Ljubljana, “Deveta ovčica” Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića Osijek “Ja i moji osjećaji”, Gradskog kazališta Žar ptica iz Zagreba, “Snjeguljica” Mini teatra iz Ljubljane, “Šegrt Hlapić kako bi ga igrala Kazališna družina Pinklec” u izvedbi te skupine, zatim “Genijalni genije” Kazališta lutaka iz Zadra, “Ružno pače” Gradskog pozorišta iz Podgorice, “Glazbatorij” Gradskog kazališta lutaka iz Splita i “Djevojčica sa šibicama” Lutkarske scene Ivane Brlić Mažuranić iz Zagreba. Do kraja revije izvest će se i “Bambi” Zagrebačkog kazališta lutaka, “Pijetao se sastavi” Lutkovnoga gledališča iz Maribora, “Labuđe jezero” Pozorišta za decu iz Kragujevca, “Šarena priča” Dječjeg kazališta iz Subotice te “Pulcinella – Poli Degaine” francuske skupine Compagnie La Pendue iz Herbeysa.


U popratnom programu je izložba slovenskog slikara Milana Klemenčiča, jednog od pionira slovenske kazališne scenografije i “oca slovenskoga lutkarskog kazališta”.


Osim predstava i izložbe, u sklopu revije održat će se i dječja radionica i igraonica s temom lutaka.