HNK Zagreb

Počinje Festival svjetskog kazališta: Na otvorenju “Brak Marije Braun”

Sandra Sabovljev



ZAGREB Od večeras pa do 24. rujna u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu održat će se 14. festival svjetskog kazališta koji će sutra, 10. rujna u 18 sati svečano otvoriti predstava »Brak Marije Braun« njemačkoga kazališnog autora Thomasa Ostermeiera.


Predstava je nastala prema scenariju kultnog filmskog redatelja Rainera Wernera Fassbindera, a izvedi je berlinsko kazalište Schaubühne. »Brak Marije Braun« prvi je dio Fassbinderove trilogije (»Lola« i »Čežnja Veronike Voss«) o poratnoj SR Njemačkoj, metaforički utjelovljenoj u ženskim protagonistima, kojom je ovaj redatelj ostvario i potpunu svjetsku afirmaciju.


Thomas Ostermeier stalni je gost Festivala svjetskoga kazališta i domaćoj je publici poznat po nizu suvremenih scenskih čitanja dramskih klasika od Ibsenove »Nore« (2003.), Shakespearova »Hamleta« (2008.) i »Othella« (2011.) do Mannove »Smrti u Veneciji«.




Osim predstave u Ostermeierovoj režiji, Festival će ugostiti još dva iznimna kazališna projekta renomiranih europskih i svjetskih redatelja kakav je japanski autor Toshiki Okada, čiju ćemo predstavu »Vremensko putovanje kroz sobu« vidjeti 20. rujna u izvedbi kazališne grupe »chelfitsch« te belgijska autorica Anne-Cécile Vandale, kojoj je s »Tugom«, glazbeno-kazališnim projektom u produkciji Das Fräuleina, pripala čast zatvoriti Festival 23., odnosno 24. rujna.


Okada je jedan od ključnih kazališnih autora suvremenoga japanskog teatra, koji u svojem posljednjem projektu, referirajući se na eleganciju japanskoga No-kazališta, kreira svijet sukoba živih i mrtvih, prikazujući zavist živih prema onima umrlim u nadi. Služeći se metodama detektivske priče i političke komedije, Vandale pak u svom komadu duhovito istražuje jedno od najstrašnijih političkih oružja današnjice: manipulaciju tugom mase.