Buca di sabbia

Pljesak za Delcaro i Plešića na premijernoj izvedbi “Pješčanika” Talijanske drame

Kim Cuculić

Foto D. Šokčević

Foto D. Šokčević

U ovom komadu postavljena je zanimljiva dramska situacija – dvoje odraslih osoba »igra« se u pješčaniku, koji postaje metaforom ljudskog ponašanja, odnosa među spolovima i općeljudskih tema



RIJEKA Talijanska drama HNK-a Ivana pl. Zajca premijerno je u riječkoj Zajednici Talijana izvela predstavu »Buca di sabbia/Pješčanik« Michala Walczaka. Režija je povjerena mladom redatelju Jerneju Kobalu iz Slovenije, a u ovoj duodrami likove su utjelovili doajeni Talijanske drame – umirovljena glumica Alida Delcaro i Anton Plešić.


U ovom komadu Walczak postavlja zanimljivu dramsku situaciju – dvoje odraslih osoba »igra« se u pješčaniku, koji postaje metaforom ljudskog ponašanja, odnosa među spolovima i općeljudskih tema. Redatelj Kobal postavio si je sljedeća pitanja: »Kako prenijeti dječji način razmišljanja u tijelo odrasla čovjeka, a da lik ne bude dječji? Ili kako se nositi s ozbiljnim, odraslim temama na dječji način?


Ovako zamišljen tekst, u kojemu su protagonisti Ona i On, otvara mogućnost različitih »čitanja« i scenskih interpretacija. Jernej Kobal postavio je predstavu realistički, a scenografkinja i kostimografkinja Liberta Mišan naznačila je prostor naslonjačem i stolcem, ormarićem s vazom cvijeća i biljkom na stalku.




Njega igra Anton Plešić, koji čitajući novine usporedno izgovara tekst zaigrana dječaka fasciniranog avanturama Batmana. Nju tumači Alida Delcaro, čija je »lutka« obično žuto klupko vune. U imaginarnom pješčaniku On prskalicom za cvijeće vodom iscrtava granicu između svoga i Njenoga teritorija, što postaje metaforički bijeg od uspostavljanja bliskosti.


U finoj glumačkoj suigri odlični Alida Delcaro i Anton Plešić uspjeli su u tome da u svoja odrasla tijela prenesu dječji način razmišljanja. Pritom otvaraju pitanja na koja ni odrasli često nemaju odgovor.


Uz diskretnu klavirsku glazbenu pozadinu Petra Eldana oni su ispričali toplu ljudsku priču o dvoje ljudi koji se povremeno susreću, a onda uslijed nesuglasica zauvijek razdvajaju. Ona na kraju odlazi, a Njemu umjesto novina ostaju prazni listovi papira… Ovu malu, a emotivno toplu predstavu premijerna publika ispratila je srdačnim pljeskom.