Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
8. prosinca 2019.
O Rijeci 'izvana' i 'iznutra'

foto Pljesak i stajaće ovacije: U Zajcu praizvedena predstava 'Leica format' po romanu Daše Drndić

Foto Marko Gracin
Foto Marko Gracin
Autor:
Objavljeno: 17. svibanj 2019. u 22:26 2019-05-17T22:26:00+02:00

Fragmentarno pisan roman, u kojemu Daša Drndić na svoj prepoznatljiv i kritički način progovara o Rijeci i Riječanima, pretočen je u jezik kazališta

RIJEKA Dugotrajnim pljeskom i stajaćim ovacijama ispraćena je glumačka postava koja je na pozornici Ivana pl. Zajca praizvela predstavu »Leica format« prema istoimenom romanu Daše Drndić.

Predstavu je režirala Franka Perković, a u njoj je više od 70 likova utjelovilo 25 glumaca. Autor adaptacije i dramaturg je Goran Ferčec, dramaturginja je Nataša Antulov, scenograf Igor Vasiljev, kostimografkinja Barbara Bourek, skladatelj Josip Maršić, autorica videa Judita Gamulin, oblikovatelj svjetla Alan Vukelić, a suradnica za pokret Ivana Kalc. 

Fragmentarno pisan roman, u kojemu Daša Drndić na svoj prepoznatljiv i kritički način progovara o Rijeci i Riječanima, pretočen je u jezik kazališta.

K1705MG06
Premijera predstave Leica format u Zajcu / Foto Marko Gracin

Pišući o Rijeci »izvana» i »iznutra«, autorica neprekidno preispituje vezu između čovjeka i grada: govore li građani ovoga grada istim jezikom i koriste li iste riječi kad opisuju svijet oko sebe, prepoznajemo li preko jezika »prave« građane nekoga grada ili to prepoznavanje ovisi o drugim odrednicama koje u nekim slučajevima daju naslutiti da se preko puta nas nalazi osoba koja naprosto ne pripada nigdje?

Što ako je ta osoba strankinja i žena koja u Rijeku dolazi neposredno nakon rata i koristi riječ kao što je »boranija«? – neka su od pitanja koja postavlja predstava. 

U predstavi glume Tanja Smoje, Aleksandra Stojaković Olenjuk, Jelena Lopatić, Anastazija Balaž, Biljana Torić, Olivera Baljak, Ivna Bruck, Edi Ćelić, Denis Brižić, Dean Krivačić, Nikola Nedić, Giuseppe Nicodemo te studenti i studentice glume.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.