25. MFMS

Pirandello i Bućan na otvaranju: Počeo Međunarodni festival Malih scena u Rijeci

Kim Cuculić

Foto Marin Aničić

Foto Marin Aničić

Uz predstavu JDP-a iz Beograda, sinoć je u Galeriji Kortil otvorena i izložba kazališnih plakata Borisa Bućana. Na programu je još sedam predstava iz Hrvatske, Srbije, Austrije, Rusije i Italije



RIJEKA Predstavom »Tako je (ako vam se tako čini)« u HKD-u na Sušaku otvoren je jubilarni, 25. međunarodni festival malih scena. Riječ je o predstavi Jugoslovenskog dramskog pozorišta iz Beograda, a prema tekstu Luigija Pirandella režiju, adaptaciju, scenografiju i izbor glazbe potpisuje Jagoš Marković. Sinoć je u Galeriji Kortil otvorena i izložba kazališnih plakata Borisa Bućana, koja se može razgledati do kraja Festivala. Na programu je još sedam predstava iz Hrvatske, Srbije, Austrije, Rusije i Italije, koje je selektirao kazališni kritičar Bojan Munjin.


Slijede »Lijepi dani u Aranjuezu« Petera Handkea u režiji Igora Pisona i izvedbi Slovenskog stalnog gledališča iz Trsta. Prema tekstu »Moja ti« Olge Dimitrijević nastala je predstava beogradskog Ateljea 212, u režiji Aleksandre Milavić Davies. Iz Beograda stiže još jedna predstava – »U agoniji« Miroslava Krleže, u režiji Ane Đorđević i produkciji Beo arta 2015. Na Festivalu će biti prikazana i uspješnica HNK-a Zagreb »Tko pjeva zlo ne misli« Majera-Golika-Medvešeka, u režiji Renea Medvešeka.


S naslovom »Divlja patka« Henrika Ibsena predstavit će se Theater in der Josefstadt iz Beča, a režiju potpisuje Mateja Koležnik. Poznati Teatar Vahtangov iz Moskve izvest će »Vrisak languste« (D. Marell) u režiji Mikhaila Tsitrinyaka. Festival će 11. svibnja zatvoriti »Ciganin, ali najljepši« Kristiana Novaka, u režiji Ivice Buljana i izvođenju zagrebačkog HNK-a. Izvan konkurencije bit će prikazana predstava »Dobri čovjek iz Sečuana« studenata Glume i medija u Rijeci. Predstave će biti održavane u HKD-u, u Filodrammatici i u HNK-u Ivana pl. Zajca.




Festivalski žiri ove godine čine Marija Sekelez (glumica iz Zagreba), Anita Mančić (glumica iz Beograda) i Katarina Kocevska (glumica iz Skoplja). U žiriju za nagradu »Mediteran« Novog lista su Svjetlana Hribar, Kim Cuculić i Doris Žiković.