Završen festival novog europskog kazališta

Ovacije za Akrama Khana

Hina

Predstava »iTMOi (in the mind of igor)« koreografa Akrama Khana posvećena je stogodišnjici baleta Igora Stravinskog »Posvećenje proljeća«, a njome je završilo posljednje festivalsko izdanje Eurokaza, koji će od iduće godine djelovati kao producentska kuća.



ZAGREB Predstavom »iTMOi (in the mind of igor)« koreografa Akrama Khana, posvećenom stogodišnjici baleta Igora Stravinskog »Posvećenje proljeća«, završilo je posljednje festivalsko izdanje Eurokaza, međunarodnoga festivala novog kazališta.


Khan se u predstavi, koju je zagrebačka publika ispratila dugotrajnim pljeskom i povicima odobravanja, bavi strukturalnim modelima kojima je »Posvećenje proljeća« promijenilo klasičnu glazbu istražujući kako se emocije mogu izraziti kroz obrasce.


 – U ovoj predstavi – napisao je Khan na svojoj internetskoj stranici – istražujem kako je Stravinski transformirao klasični svijet glazbe budeći emocije kroz obrasce, a ne kroz ekspresiju, a ti su obrasci ukorijenjeni u konceptu žene koja se žrtvuje plešući do smrti. Nadam se da ću taj pristup ponovno istražiti, ne samo kroz obrasce, poput Stravinskog, nego kroz istraživanje stanja čovjeka – piše Khan.  Premda je predstava posvećena Stravinskom, Khan se ne koristi njegovom glazbom, nego novom kompozicijom nastalom u suradnji suvremenih skladatelja Nitina Sawhneya, Jocelyn Pook i Bena Frosta. »Stvarajući ovo djelo uz pomoć troje skladatelja mogli smo otkriti različite svjetove zvuka, služeći se Stravinskim kao ključem, vodičem, mapom« – napisao je Khan.  Predstava »iTMOi« svjetsku je premijeru imala 14. svibnja u francuskome gradu Grenobleu, londonsku 28. svibnja, a parišku u Theatre des Champ-Elysees prije devet dana, 24. lipnja.  Akram Khan britanski je umjetnik podrijetlom iz Bangladeša i jedan od najistaknutijih svjetskih koreografa i plesača. Poznat je po inovativnom spoju tehnika tradicionalnog indijskog plesa i suvremenih koreografskih postupaka. Među njegovim su suradnicima brojni svjetski umjetnici, a poznat je i kao koreograf dijela svečanosti otvaranja Olimpijskih igara u Londonu. Na Eurokazu je nastupio dva puta: 2008. s predstavom »bahok« s Kineskim nacionalnim baletom i 2011. s predstavom »Vertikalna cesta«.  Eurokaz, osnovan 1987. kao Festival novog europskog kazališta, odnosno kulturni program Univerzijade, ove je godine simbolički zatvorio krug posljednjim festivalskim izdanjem koje se odvija u trenutku pristupanja Hrvatske Europskoj uniji. Od sljedeće godine Eurokaz će djelovati kao producentska kuća i ulagati u nezavisnu scenu, kojoj bi se na taj način omogućila bolja produkcija