HNK Ivana pl. Zajca

Ovacije na kraju: Premijerno izvedena komedija “Pituri nemaju sjećanja” Talijanske drame

Kim Cuculić

Foto M. Gracin

Foto M. Gracin



RIJEKA Talijanska drama HNK-a Ivana pl. Zajca sinoć je premijerno izvela predstavu “Gli imbianchini non hanno ricordi/Pituri nemaju sjećanja” prema tekstu nobelovca Darija Foa. Ova jednočinka, u režiji Marija Kovača, sastoji se od živahnih i komičnih šala koje se izmjenjuju u rastućem ritmu. Glavni likovi su majstori koji dolaze kao “pituri” kod jedne gospođe. Tužna udovica pretvorila je pokojnog muža u lutka, te živi u kući s još tri gospođe sumnjiva zanimanja. I tu nastaje zaplet ove komedije, siznenadnim preokretima, gegovima i komičnim situacijama koje zalaze u nadrealne sfere. Budući da riječka publika voli komedije, ovo je bilo osvježenje na programu HNK-a Ivana pl. Zajca.


Dokaz tome su i ovacije na kraju predstave, zbog kojih su glumci i autorska ekipa nekoliko puta izlazili na poklon dok je publika vikala: ”Bravo!”. 



Udovicu je utjelovila Ivna Bruck, pituri su Giuseppe Nicodemo i Mirko Soldano, Gospodina igra Anton Plešić, Anna je Serena Ferraiuolo, Dianu tumači Sabina Salamon, Sonia je Leonora Surian Popov, a (Manichino) Giorgio /Lutak – Andrea Tich. Sudjeluju i članovi riječkog Baleta. Scenografiju i kostimografiju potpisuje Davor Prah, glazbu Tomislav Babić, koreografiju Branko Banković, a oblikovanje svjetla Alen Marin.





Dario Fo (1926. – 2016.) talijanski je dramski pisac, scenograf, redatelj i glumac, dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1997. Autor je više od 80 predstava, od kojih su najpoznatije političke satire “Nećemo platiti! Nećemo platiti!” i “Slučajna smrt jednog anarhista”.