Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 9° 1
Sutra: 9° 9° 1
9. prosinca 2019.
Svečano otvorenje

Otvorenje sezone u "Zajcu": Riječki orkestar i maestro Kamdzhalov izvode Brucknera

Foto Dražen Šokčević
Foto Dražen Šokčević
Autor:
Objavljeno: 26. rujan 2019. u 9:50 2019-09-26T09:50:53+02:00

RIJEKA - Orkestar Opere HNK-a Ivana pl. Zajca sa svojim šefom dirigentom, karizmatičnim Yordanom Kamdzhalovom, novu koncertnu sezonu svečano otvara u subotu, 28. rujna, u 19.30 sati izvedbom velebne Brucknerove Devete, njegova posljednjeg remek-djela. Nakon riječkih izvedbi Četvrte i Sedme simfonije pod dirigentskim vodstvom Yordana Kamdzhalova, niz Brucknerovih veličanstvenih djela nastavlja se Devetom simfonijom u d-molu. Brucknerove su simfonije česte na koncertnom repertoaru maestra Kamdzhalova, a Ken Ward - kritičar specijaliziranog londonskog časopisa Bruckner Journal - proglasio je Brucknerovu Devetu pod vodstvom Kamdzhalova najboljom ikad.

Bruckner je svoju Devetu simfoniju ostavio nedovršenom - na koncu su iza njega ostala tri završena fascinantna stavka i gotovo dvjesto skica za finale. Finale, koje ćemo čuti na riječkom koncertu, priredili su Nicola Samale, John A. Phillips, Benjamin Gunnar Cohrs i Giuseppe Mazzuca upravo prema tim, nedavno pronađenim, Brucknerovim manuskriptima, a što ga je je po prvi put izveo Simon Rattle s Berlinskom filharmonijom 2011. godine.

Anton Bruckner uspio je Devetom stvoriti veličanstvene glazbene strukture i svoje krunsko postignuće. Dosegao je iznimne visine i njenim početkom otvorio putovanje iz dubine d-mola koji zvuči kao sam začetak svemira, a melodije se lagano šire u vrtlog do fortissimo napete erupcije i sudara, pa potom u bezbrižnu vrtnju harmonija, dok se u finalu iščekuje – hoće li tako zvučati kraj svemira? »Da me pitate kojeg bih skladatelja dirigirao do kraja života, svaki dan, bio bi to Bruckner!«, rekao je maestro Kamdzhalov.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.