MMFS

Otvorenje Međunarodnog festivala malih scena s Frljićem i Pirandellom

Kim Cuculić

Na programu je još sedam predstava iz Hrvatske, Srbije, Austrije i Bugarske. Bit će otvorena izložba Mirka Ilića: »Kazališni plakat iz fundusa Muzeja moderne i suvremene umjetnosti Rijeka«



Međunarodni festival malih scena, 26. po redu, bit će održan od 2. do 9. svibnja u HKD-u na Sušaku, HNK-u Ivana pl. Zajca i Filodrammatici. Festival u četvrtak, 2. svibnja, u HKD-u s početkom u 19.30 sati otvara predstava »Šest likova traži autora« Luigija Pirandella u režiji i adaptaciji Olivera Frljića te u izvođenju zagrebačkog Satiričkog kazališta Kerempuh. Na programu je još sedam predstava iz Hrvatske, Srbije, Austrije i Bugarske. Teatar EXIT iz Zagreba izvest će »Susret« Nine Mitrović; Theater in der Josefstadt iz Beča dolazi s predstavom »Putovanje izgubljenih« Daniela Kehlmanna u režiji Janusza Kice; Narodno pozorište iz Beograda predstavit će se s »Balkanskim špijunom« Dušana Kovačevića u režiji Tatjane Mandić Rigonat; Jugoslovensko dramsko pozorište iz Beograda izvest će »Sudnji dan« Neila LaButea u režiji Jane Maričić te »Vrat od stakla« Biljane Srbljanović u režiji Jagoša Markovića; Kazališni Laboratorij Sfumato iz Sofije sudjeluje s naslovom »Luda trava« Yordana Radichkova u režiji i adaptaciji Margarite Mladenove, a festival će zatvoriti predstava »Huddersfield« Uglješe Šajtinca u režiji Renea Medvešeka i u izvođenju Zagrebačkog kazališta mladih.


Kao predstava izvan konkurencije, u subotu 4. svibnja, na službenoj stranici MFMS-a najavljen je »Michelangelo« u koprodukciji riječkog HNK-a Ivana pl. Zajca i Dubrovačkih ljetnih igrara u režiji Sebastijana Horvata.


Odgovorno kazalište


Ove godine naslov »Riječi izbornika« Bojana Munjina je »Odgovorno kazalište u neveselu vremenu«, u kojemu navodi:




– Danas teatar živi u vremenu koje ne može izbjeći. Sve veće društvene napetosti, intimni lomovi i političke mržnje koje pokazuju agresivni nalet desnice i nemoć liberala i ljevice, dramatično iskušavaju senzibilitet kazališta da odgovori na izazove koji se događaju pred njegovim vratima. Unutar humanističkih vrijednosti i civiliziranih pravila u koja smo još do jučer vjerovali teatar je mogao propitivati probleme pojedinca, napetosti porodičnih odnosa ili društvenih dilema. To je bio teatar, vedar ili tužan, koji smo prepoznavali stoljećima, jer, postojali su etički okviri prema kojima smo na pozornici mogli prosuđivati ponašanje njenih junaka i finale neke dramske priče Danas je civilizacija humanizma na umoru, kako je nedavno rekao jedan kazališni redatelj, odnosno, »Europa nam se raspada pred očima«, kako zabrinuto tvrdi grupa svjetski poznatih intelektualaca. Ovogodišnji Međunarodni festival malih scena, bez imalo želje da bude »u trendu« ili da promovira specifični tip »angažiranog« kazališta, s predstavama koje nudi iskazuje ne malu ozbiljnost odgovornosti da preko pozornice govori i raspravlja o svijetu, koji danas ne izgleda nimalo dobro – ističe Munjin.


Izložba Mirka Ilića


Od popratnog programa najavljena je izložba Mirka Ilića: »Kazališni plakat iz fundusa Muzeja moderne i suvremene umjetnosti Rijeka«, koja će biti postavljena u Galeriji Kortil. Otvorenje izložbe je 2. svibnja u 19 sati. Festivalski žiri ove godine radi u sastavu: Marija Sekelez (glumica iz Zagreba), Doris Šarić Kukuljica (glumica iz Zagreba) i Svetlana Bojković (glumica iz Beograda). Žiri medijskog pokrovitelja Novog lista, koji će dodijeliti nagradu Mediteran, čine Kim Cuculić, Ivana Kocijan i Davor Mandić.