Kazališni sabor

Oštri tonovi na raspravi o riječkom Baletu: ‘Nemamo čak ni adekvatnu obuću, možemo se ozlijediti’

Kim Cuculić

Snimio Marko GRACIN

Snimio Marko GRACIN

Na početku sjednice, kojoj nije prisustvovao Balazs Baranyai, u ime sindikata Baleta Laura Orlić istaknula je da Baranyai u svom pismu iznosi niz neistina na račun riječkog baletnog ansambla. V.d. intendanta Marin Blažević istaknuo je da problemi u Baletu traju dulje vrijeme



Nakon što je baletni ansambl riječkog HNK-a Ivana pl. Zajca uputio pismo Ministarstvu kulture i Hrvatskom društvu profesionalnih baletnih umjetnika u kojemu se žali na zlostavljanje, nemoguće uvjete rada i neodrživost sadašnjeg stanja, sinoć je u baletnoj dvorani na Sušaku održana izvanredna sjednica Kazališnog sabora. Podsjetimo, na pismo baletnog ansambla reagirali su Balazs Baranyai – sad već bivši v.d. ravnatelja riječkog Baleta koji je dao ostavku, te v.d. intendanta Marin Blažević. U međuvremenu, za v.d. ravnateljicu Baleta izabrana je Kristina Kaplan.


Na početku sjednice Kazališnog sabora, kojemu nije prisustvovao Balazs Baranyai, u ime sindikata Baleta Laura Orlić pročitala je poduže reagiranje članova baletnog ansambla na pismo Balazsa Baranyaija, istaknuvši da on u svom pismu iznosi niz neistina i teških optužbi na račun riječkog baletnog ansambla. Budući da se iz Baranyaijeva reagiranja stekao dojam da iza pisma baletnog ansambla stoji samo dio njegovih članova, Orlić je naglasila da iza pisma stoje svi članovi riječkog Baleta, a ne samo pojedinci.


Na Baranyaija


U svojem reagiranju baletni ansambl demantira sve Baranyaijeve neistine, lažne optužbe i zlonamjerna prozivanja, a budući da ih je on između ostalog prozvao za nerad i lijenost – navode da upravo on dok je bio plesač često nije dolazio na baletne vježbe. Također se ističe da je Baranyai u svojem pismu izvrnuo sve njihove tvrdnje i omalovažio njihov rad, a spominje se i to da je verbalno napadao članove Baleta i u predstavama koristio dijelove tuđih baleta bez autorskih prava. Reagiranje riječkog baletnog ansambla završava time da takva osoba ne zaslužuje biti dio njihovog umjetničkog kolektiva.




Ovom prilikom pročitano je i pismo Hrvatskog društva profesionalnih baletnih umjetnika, u kojemu je istaknuto da je uprava Društva opetovano primila od riječke podružnice informacije o neprofesionalnim uvjetima rada i zapostavljanju baletne struke u riječkom HNK-u. Na kraju pisma v.d. intendanta Marina Blaževića, riječkog gradonačelnika Vojka Obersnela i ostale nadležne moli se da učine sve kako bi se omogućio normalan i profesionalan rad riječkog Baleta.


Na situaciju u Baletu osvrnuo se v.d. intendanta Marin Blažević, podsjetivši na ranija anonimna pisma koja su upućivala na nezadovoljstvo u riječkom baletnom ansamblu. Kako je kazao Blažević, problemi u Baletu traju već dulje vrijeme.


Nema novaca


– Od srpnja do studenoga ove godine proveo sam sate i sate na sastancima s baletnim ansamblom u detalje odgovarajući, opetovano, na sva njihova pitanja, istovremeno postupno rješavajući i nagomilane probleme koji se nakupljaju unazad najmanje pet godina, a ne pet mjeseci koliko sam v.d. intendanta. Između ostaloga, baletni ansambl je jedini ansambl riječkog HNK-a kojemu je broj zaposlenih umjetnika u protekle dvije godine neprestano povećavan, naročito tijekom posljednjih pet mjeseci, ponekad i na račun drugih ansambala. Kad je riječ o prostoru HKD-a na Sušaku u kojemu je baletna dvorana, njegova obnova dogovara se u koordinaciji s Gradom Rijekom i za to ne može biti odgovorna Uprava kazališta. Podsjetio bih i da je bivša Uprava riječkog HNK-a ostavila dug od pet milijuna kuna. Novaca jednostavno nema i problemi se ne mogu brzo riješiti. Dakle, ne postoji nikakva specijalna urota protiv Baleta – istaknuo je Marin Blažević.


Pojedini članovi Baleta govorili su o svojim problemima, poput neadekvatne obuće i općenito loših uvjeta za rad koji predstavljaju opasnost od ozljeda. Tijekom rasprave bilo je i oštrih tonova, a jedan član Baleta demonstrativno je napustio sjednicu Kazališnog sabora, kojoj su prisustvovali brojni zainteresirani za nagomilane probleme riječkog Baleta.