Premijerna izvedba

Operom ‘Madama Butterfly’ riječki HNK 21. listopada otvara ‘Puccini trilogiju’

Hina

Foto HNK Ivan pl. Zajc

Foto HNK Ivan pl. Zajc



RIJEKA HNK Ivana pl. Zajca iz Rijeke premijernom izvedbom opere “Madama Butterfly” 21. listopada otvara “Puccini trilogiju”, u sklopu koje će se u studenom izvesti još i opere Giacoma Puccinija “Tosca” i “La boheme”, najavljeno je u petak na konferenciji za novinare u Rijeci.


Operu “Madama Butterfly” režira Dražen Siriščević, a na riječku pozornicu postavlja se u suradnji s Operom HNK Split, gdje je ta opera u Siriščevićevoji režiji premijerno izvedena 2015. godine. Riječkom premijerom dirigirat će Ville Matvejeff a u naslovnoj ulozi nastupit će Anamarija Knego. Uz nju, u važnijim ulogama na premijeri će biti Ivanica Vunić kao Suziku, Dimitris Paksoglou kao Pinkerton i Robert Kolar kao Sharpless.


Scenograf je Slaven Raos, a kostimograf Juraj Zigman.




Najavljujući “Puccini trilogiju”, intendant HNK Ivana pl. Zajca Marin Blažević rekao je da je riječka Opera željela pokazati da ima kapacitet i za izvedbu publici omiljenih, ali ne i manje zahtjevnih opera, nakon upuštanja u repertoarne rizike s manje izvođenim operama poput “Elektre” ili “Julija Cezara u Egiptu”.


U ovaj projekt smo se upustili jer imamo vrhunske soliste u svom ansamblu poput Kristine Kolar, Giorgia Suriana i Anamarije Knego, istaknuo je.


Dražen Siriščević, rodom Riječanin, kazao je da mu je bio san raditi na operi u Rijeci. U ovoj izvedbi “Madame Butterfly” želio sam ponuditi drukčiji završetak od izvornoga tragičnog Puccinijevog i to jer ne vjerujem u smrt dobrih ljudi poput Madame Butterfly, iza kojih ostaju dobra djela, rekao je.


Operu “Tosca”, čija je premijera 9. studenoga, režira Marin Blažević, a dirigirat će Kalle Kuusava. Uz Kristinu Kolar u naslovnoj ulozi, nastupaju Domagoj Dorotić u ulozi Cavaradossija i Giorgio Surian kao Barun Scarpia. U obnovi opere “La boheme” u režji Fabrizija Melana i pod ravnanjem Villea Matvejeffa 16. studenoga, nastupit će Marjukka Tepponen, Vanja Zelčić, Aljaž Farasin, Kevin Greenlaw i drugi.