'Ostanak više nema svrhe'

Opera bez ravnateljice: Saša Broz podnijela ostavku

Kim Cuculić

Ostavka Saše Broz za one upućenije u riječka kazališna zbivanja i ne čini se tako neočekivanom. U kazališnim kuloarima, naime, već se neko vrijeme govori o neslaganjima između riječke intendantice i dosadašnje ravnateljice Opere Saše Broz



RIJEKA Na adresu redakcije »Novog lista« stigla je kratka obavijest Saše Broz, ravnateljice Opere HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci:


»Poštovani, danas, 11.02. 2014. zatražila sam raskid Ugovora o radu na određeno vrijeme, odnosno podnijela ostavku na mjesto ravnateljice Opere HNK Ivana pl. Zajca. S obzirom da se program radi kojeg sam prihvatila mjesto ravnateljice i koji sam planirala neće realizirati do kraja mog mandata, ostanak na toj poziciji u teatru više nema svrhu. Ovim putem zahvaljujem svim kolegama i suradnicima koji su surađivali s Operom HNK Ivana pl. Zajca za vrijeme trajanja mog mandata, a zahvaljujem i medijima na više nego korektnom praćenju moga rada.«


Sašu Broz upitali smo za opširnije obrazloženje, ali je kazala da je sve rečeno u kratkoj informaciji koju nam je poslala. Prema zakonu, otkazni rok traje 30 dana, a nakon toga Saša Broz vraća se u Zagreb gdje ju čekaju ranije dogovorene obveze.




Podsjetimo, Saša Broz imenovana je ravnateljicom riječke Opere u travnju prošle godine na prijedlog intendantice Nade Matošević Orešković.


Do toga je došlo nakon što je Ozren Prohić prestao obnašati dužnost  umjetničkog ravnatelja riječke Opere. Niti godinu dana kasnije, Saša Broz daje ostavku i odlazi iz riječkog kazališta.


 Na mjesto ravnateljice Opere u Rijeci došla je s velikim entuzijazmom, rekavši stupanjem na tu dužnost da je izuzetno počašćena pozivom intendantice Nade Matošević Orešković i da vjeruje da će kao ravnateljica Opere opravdati u potpunosti njezino povjerenje.


– Čeka nas velik i odgovoran posao, a za mene osobno to je ostvarenje mojeg umjetničkog sna. Opera HNK Ivana pl. Zajca je doista snažan i vrlo kvalitetan ansambl. Veselim se radu s tim sjajnim umjetnicima – kazala je u travnju prošle godine Broz.


Ostavka Saše Broz za one upućenije u riječka kazališna zbivanja i ne čini se tako neočekivanom. U kazališnim kuloarima, naime, već se neko vrijeme govori o neslaganjima između riječke intendantice i dosadašnje ravnateljice Opere Saše Broz.


Tako će u prilično kratkom vremenu HNK Ivana pl. Zajca morati tragati za novim ravnateljem/ravnateljicom Opere, a u kuloarima se čak šuškalo o tome da bi Saša Broz mogla biti novom intendanticom HNK-a u Rijeci. Ona sama o tome u ovom trenutku ne želi spekulirati niti je išta htjela komentirati.


Saša Broz rođena je 1968. godine u Zagrebu gdje je završila osnovnu i srednju školu. Paralelno pohađala i Školu za klasični balet i ritmiku u Zagrebu. Školovanje za balerinu klasičnog baleta nastavlja u Moskvi na prestižnom Moskovskom akademskom koreografskom učilištu.


 Završava dvogodišnje poslijediplomsko usavršavanje u Moskvi, ali nakon ozbiljne ozljede stopala prekida karijeru balerine i vraća se u Hrvatsku. Potom upisuje smjer kazališne režije na zagrebačkoj Akademiji dramske umjetnosti.


Po struci diplomirana kazališna redateljica profesionalno se režijom počela baviti već na drugoj godini studija. Dosad je režirala u HNK Zagreb, DK Gavella, &TD-u, Satiričkom kazalištu »Kerempuh«, Teatru »Žar ptica«, Gradskom kazalištu »Trešnja« u Zagrebu, na Sceni »Gorica« u Velikoj Gorici. U samostalnoj produkciji režirala je u zagrebačkom Paromlinu i Maloj sceni.


Izvan Hrvatske, rado izdvaja suradnju s Narodnim pozorištem u Tuzli. Bila je višegodišnji suradnik HRT-a kao redateljica sinkronizacije animiranih filmova i redateljica na posebnim projektima. Četiri puta režirala je dodjelu Nagrade hrvatskog glumišta.


Režirala je i otvaranje 50. Pulskog filmskog festivala. U pulskom INK-u dvije je sezone obnašala funkciju ravnateljice, a za vrijeme njenog mandata kazalište je produciralo brojne predstave s najvećim imenima hrvatskog glumišta i dobilo nagrade na talijanskom festivalu u Cividaleu i na festivalu u Tivtu u Crnoj Gori.