Cirkus primitif balet

Oduševili Nizozemce: Desetminutne stojeće ovacije Zurovčevoj predstavi

Svjetlana Hribar



RIJEKA Poznata nizozemska plesna kompanija Introdans, sa sjedištem u gradu Arnhemu, uprizorila je »Cirkus primitif balet« koreografa Staše Zurovca, kao dio plesne večeri četiri koreografa, izvedene ovih dana u Stadstheateru.


– »Introdans« je – uz Nederlands Dans Theatre i Duch National Ballet – treća uzdanica main stream plesne scene u Nizozemskoj, kaže nam Staša Zurovac, s kojim razgovaramo o velikom uspjehu upravo njegovog baleta i načinu kako je došlo do ovog uprizorenja.


– U kolovozu prošle godine dobio sam poziv umjetničkog direktora Introdansa, Roela Voorintholta, da postavim »Cirkus« u nešto kraćoj verziji (40 min), kao zadnji i najduži komad u večeri koju su sačinjavale koreografije još tri koreografa – Didy Veldman, Davida Middendorpa i Maura de Candia. To je nakon uprizorenja u HNK-u Zagreb, Rijeci i Splitu,  četvrti remake istog naslova.




Predstava je izvedena u sklopu njihovog programa za djecu i mlade, a večer je nosila naziv SAPPERDEFLAP (Clown Crazy).


»Cirkus primitif balet« ispraćen je aplauzima tijekom same izvedbe, a stojećim ovacijama publike na kraju. Publika je na nogama aplaudirala 10-tak minuta, što je izazvalo čuđenje i oduševljenje ansambla, a i direktori kompanije bili su dirnuti tako burnom  reakcijom publike.Sudeći po reakcijama na kakve su inače navikli, a karakterizirajući svoju publiku kao vjernu i željnu, ali ipak više hladnu, ovacije priređene »Cirkusu« govore o tome da je publika doživjela nešto novo.


Uz mene je suradnik na predstavi bio Deni Šesnić koji je potpisao light design i dobio same pohvale za svoj rad, tako da mislim da smo se predstavili u najboljem svjetlu! – kaže Staša Zurovac, napominjući da će se spomenuta predstava – samo u ovoj godini –  izvesti 24 puta u  gradovima Nizozemske, jer je Introdans gostujuća trupa.


– Vrhunska izvedbena vještina plesača, savršeno organiziran i isplaniran posao, vrhunska tehnička ekipa, markentinška služba, visoka tehnička opremljenost, ljubav i briga o svakom članu ansambla zadivljuju kod »Introdansa«, a komplimenti idu i državi u kojoj je to moguće, zaključuje Zurovac.