Izbor još formalnost

Odbor za kulturu podržao Magdalenu Lupi Alvir za ravnateljicu GKL-a

Kim Cuculić

Foto S. Drechsler

Foto S. Drechsler



RIJEKA – Uoči 18. sjednice Gradskoga vijeća zakazane za 30. svibnja, održana je 19. sjednica Odbora za kulturu. Na dnevnom redu našao se i prijedlog odluke o imenovanju ravnateljice Gradskog kazališta lutaka Rijeka. Na natječaj se javila jedino dosadašnja ravnateljica Magdalena Lupi Alvir, kojoj mandat prestaje u svibnju 2020. godine, ali se prema Zakonu o kazalištu već sada trebao raspisati natječaj. Prema riječima predsjednika Odbora za kulturu Zvonimira Peranića, prijedlog imenovanja Magdalene Lupi Alvir je podržan. Jedino se postavilo pitanje oko osobe koja je privremeno zaposlena u GKL-u vezano uz projekte EPK-a, odnosno oko njenog daljnjeg zapošljavanja i nakon EPK-a.


Podržan je i prijedlog godišnjeg izvještaja o izvršenju proračuna Grada Rijeke za 2018. godinu, ali ne i prijedlozi za izmjene i dopune odluke o izvršavanju proračuna za 2019. godinu. Nije podržan ni prijedlog o izmjeni odluke o uvođenju riznice Grada Rijeke.


– Temeljem zahtjeva HNK-a Ivana pl. Zajca i suglasnosti Odjela za kulturu, predlaže se da se Kazalište do 31. prosinca 2020. godine izuzme od dosadašnje obveze uplate vlastitih i namjenskih prihoda u proračun Grada Rijeke, odnosno da se ti prihodi uplaćuju preko svog računa. Izuzeće bi bilo privremeno, do završetka projekta EPK, a u cilju izbjegavanja zastoja u realizaciji programa. Budući da se izuzeće iz riznice traži u kontekstu EPK-a, što izgleda stvara određene teškoće, prijedlog nismo podržali – objašnjava Peranić.