Prva premijera u 2017.

Obiteljska priča o ljubavi: Na sceni HNK Ivana pl. Zajca izvedena kultna Bergmanova drama ”Jesenja sonata”

Ivana Kocijan

RIJEKANa sceni HNK Ivana pl. Zajca večeras je izvedena prva premijera u novoj godini – »Jesenja sonata« Hrvatske drame.Kultnu obiteljsku dramu proslavljenog švedskog redatelja Ingmara Bergmana iz 1978. godine, u desetoj godišnjici od njegove smrti, pred riječku je publiku donijela nagrađivana mlada beogradska redateljica Ana Tomović kojoj je ovo prvi angažman u Hrvatskoj.

U odnosu na film, riječka »Jesenja sonata« potpuno je autonomni projekt autorskog tima i glumaca, obiteljska priča o potrebi za ljubavlju i duboko kompleksnim odnosima u vrtlogu prešućivanih emocija.


U predstavi čija je predstava privukla mnogobrojnu publiku glume: Mira Furlan, Marija Tadić, Jelena Lopatić i Leon Lučev kojem je, nakon uloge u predstavi »Nad grobom glupe Europe«, ovo prva uloga kao novog člana ansambla Hrvatske drame HNK Ivana pl. Zajca.


»Jesenja sonata« Ingmara Bergmana izvodi se u prijevodu Željka Takača. Dramaturzi su Vuk Ršumović i Olga Dimitrijević, skladatelj je Josip Maršić, scenografkinja Ljerka Hribar, kostimografkinja Momirka Bailović, oblikovatelj svjetla Boris Blidar, asistentica redateljice Alisa Debelić, asistent kostimografkinje Tin Vlainić, a asistentica scenografkinje Paola Lugarić. U predstavi sudjeluje i dječak Sebastian Macan.




Predstava koja se izvodi pred publikom na pozornici, uprizorena je u dogovoru s društvom »Josef Weinberger Limited, London«, u ime Zaklade Ingmara Bergmana. Reprize »Jesenje sonate« na rasporedu su 13., 14. i 16. siječnja na pozornici HNK Ivana pl. Zajca te 18., 20., 21., 26. i 27. siječnja na sceni Hrvatskog kulturnog doma na Sušaku.