Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
14. listopada 2019.
Nakon duge bolesti

ODLAZAK VELIKE GLUMICE Noćas je preminula Milena Dravić

Foto Srđan Ilić / PIXSELL
Foto Srđan Ilić / PIXSELL
Autor:
Objavljeno: 14. listopad 2018. u 9:14 2018-10-14T09:14:02+02:00

Jedna od najpoznatijih srpskih i jugoslavenskih glumica, Milena Dravić preminula je u noći subotu na nedjelju u 79. godini u Beogradu, objavila je agencija Tanjug.

Milena Dravić rođena je u Beogradu 5. listopada 1940., glumom se počela baviti još kao srednjoškolka, a u karijeri koja je trajala gotovo 60 godina, snimila je stotinjak filmova i osvojila mnogobrojne filmske nagrade.

Među njima se ističu Zlatna palma u Cannesu za ulogu u filmu "Poseban tretman" Gorana Paskaljevića, dvije Zlatne i šest Srebrnih arena na Filmskom festivalu u Puli.

Dobitnica je i nekoliko nagrada za životno djelo.

Najpoznatije uloge ostvarila je u filmovima "Prekobrojna", "Jutro", "Kozara", "Bitka na Neretvi", "Ljubavni život Budimira Trajkovića", "Rad na određeno vreme", "Moj tata na određeno vreme", "Sekula se opet ženi", "Nije lako s muškarcima" i "Zona Zamfirova".

Glumica je u srpnju bila u Puli kada je u sklopu popratnog programa 65. Pulskog filmskog festivala u Srpskom kulturnom centru u Puli otvorena izložba "Milena: izložba fotografija", retrospektiva fotografija srpske glumice. 

"Pulu obožavam, za Pulu sam vezana od svog prvog filma 'Vrata ostaju otvorena' da bih nakon nekoliko godina postala i najmlađi dobitnik prve Zlatne Arene za film 'Prekobrojna'. U Puli sam postala prava glumica, moja sudbina je vezana za Pulu i uvijek se u tom gradu osjećam ugodno jer ovdje ljudi vole umjetnost i film", kazala je tada Milena Dravić.

Milena Dravić nadživjela je supruga srbijanskog glumca Dragana Nikolića koji je preminuo u ožujku 2016.  S trećim suprugom Nikolićem je od 1972. do 1974. vodila popularni show program Obraz uz obraz.

Tanjug navodi da je Dravić preminula nakon teške bolesti.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.