Kruna sezone

Novogodišnji koncerti u “Zajcu” kao uvertire za Europsku prijestolnicu kulture

Kim Cuculić



Ovosezonski novogodišnji koncerti u HNK-u Ivana pl. Zajca, krune prosinačkog blagdanskog programa u riječkom kazalištu, održat će se pod nazivom »Uvertire za Rijeku 2020« 27., 28., 29. i 30. prosinca 2019. s početkom u 20 sati. Izvedbom orkestra riječke Opere ravnat će, Riječanima već dobro poznati, maestro TaeJung Lee.


»Vjerujem da će svaki od koncerata ‘Uvertire za Rijeku 2020’, uljepšati zadnje dane ove godine i proslaviti dolazak 2020. u kojoj Rijeka postaje Europska prijestolnica kulture. Kako bismo se dostojno pridružili slavlju, izvest ćemo različite uvertire prekrasnih i dramatičnih opera i opereta nekih od najpoznatijih skladatelja«, najavljuje dirigent.


Koncert će otvoriti fanfare iz preludija Te Deuma Marca Antoinea Charpentiea. U nastavku programa slijede uvertire Mozartovu »Figarovu piru«, Rossinijevoj »Kradljivoj svraki«, Offenbachovom »Orfeju u podzemlju«, Verdijevoj »Moći sudbine«, Glinkinim »Ruslanu i Ljudmili«, Wagnerovom »Tannhäuseru«. Potom slijedi blještavilo bečkog dvora – uvertira opereti »Šišmiš« kralja valcera, Straussa mlađega. U finalu koncertne večeri je uvertira opereti »Laka konjica« Franza von Suppéa, skladatelja s kojim započinje razdoblje zlatne bečke operete, koja se još od njegovih početaka tradicionalno izvodi na svakom Bečkom novogodišnjem koncertu.




Nakon popularnih i prepoznatljivih uvertira, često korištenih i u popularnoj kulturi, slijedi neizostavna profinjena, vrlo elegantna bečka glazba. Jer kakav bi to Novogodišnji koncert bio bez, primjerice, valcera »Na lijepom plavom Dunavu«.


Uz večernje novogodišnje koncerte, na programu je i Dječji novogodišnji koncert za cijelu obitelj, na Silvestrovo, 31. prosinca u 12 sati, a koji je, osim terminom izvedbe, i svojim programom te trajanjem prilagođen djeci za koju su ulaznice gratis.


Osim glazbenog doživljaja u posebnom blagdanskom ozračju, riječki Novogodišnji koncerti postatao je i društvenim događajem koji se ne propušta. Danas tradicionalni, Novogodišnji koncert prvi put se našao na repertoaru 30. prosinca 1982.


Ubrzo je koncert postao jedan od najpopularnijih i najposjećenijih kazališnih programa, a iako se zbog sve većeg zanimanja publike i broj izvedbi godinama povećavao, uvijek se tražila ulaznica više.


Tako su i ulaznice za ovogodišnje koncerte rasprodane gotovo odmah po puštanju u prodaju, a još nekoliko ulaznica može se pronaći za podnevni silvestrovski Dječji novogodišnji koncert.


Podsjetimo na kraju kako je slavni maestro Zubin Mehta o dirigentu ovogosezonskih riječkih koncerata, ne skrivajući oduševljenje, rekao: »TaeJung Lee talentiran je i izvrstan dirigent neizmjernih individualnih vještina i izvanredne muzikalnosti!«


Ovaj je korejski dirigent s bečkom adresom jednako uspješan na opernom i simfonijskom polju, ima reputaciju inspirativnog i talentiranog mladog glazbenika. S Operom HNK Ivana pl. Zajca surađivao je na koncertima »Espen, Strauss, Mendelssohn« uz solista na rogu Boštjana Lipovšeka, »Copland, Castelnuovo-Tedesco, Dvořak« uz gitarističkog virtuoza Petrita Çekua, a ravnao je i operom »La Bohème«.