Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 9° 1
Sutra: 9° 9° 1
26. siječnja 2020.
Damir Karakaš

Nova sezona Kerempuha počinje prvom premijerom predstave "Blue Moon"

Nova sezona Kerempuha počinje prvom premijerom predstave "Blue Moon"
Nova sezona Kerempuha počinje prvom premijerom predstave "Blue Moon"
Autor:
Objavljeno: 21. kolovoz 2018. u 8:56 2018-08-21T08:56:56+02:00

ZAGREB Nova sezona 2018./19. zagrebačkog Satiričkog kazališta »Kerempuh« bavit će se potragom pojedinca za svojim mjestom u suvremenoj stvarnosti, koristeći pozornicu kao poligon humornog i kreativnog potencijala gdje se satira isprepleće sa stand-upom, slapstickom, apsurdom i crnim humorom, a kao prvi premijerni naslov najavljena je, 28. listopada, praizvedba predstave »Blue Moon« prema istoimenom romanu nagrađivanog književnika Damira Karakaša.

Roman tog u hrvatskim kazalištima sve češće izvođenog pisca zaživjet će na sceni u režiji Borisa Liješevića, kojemu je to prva suradnja s »Kerempuhom«. Karakaševe junake igrat će Rakan Rushaidat, Filip Detelić, Vilim Matula, Jerko Marčić, Branka Trlin Matula, Mirela Videk Hranjec i Marko Makovičić.

Sljedeća »Kerempuhova« premijera bit će, u prosincu, predstava »Elling« britanskog dramatičara Simona Benta, dramska adaptacija istoimenih poznatih romana, tetralogije norveškog pisca Ingvara Ambjornsena, prema čijim je djelima snimljen i film 2001. godine, nominiran za Oscara za najbolji strani film. U režiji mladog i perspektivnog redatelja Hrvoja Korbara, »Elling« je najavljen kao duhovita, dirljiva, beketovski pomaknuta priča o tandemu društvenih autsajdera, osjetljivom i labilnom Ellingu i njegovu, posve oprečnom, djetinjastom i seksualno ugroženom prijatelju Kjellu, koji se nakon zajedničkog boravka u mentalnoj ustanovi suočavaju s izazovima stvarnoga života.

Drugi dio sezone, u siječnju 2019., otvara premijera komedije »Raspad sistema«, koju su napisali glumci i dramatičari britanske kazališne kompanije Mischief Theatre specijalizirane za komediju, Henry Shields, Jonathan Sayer i Henry Lewi, a režirat će ju Borko Perić.

U veljači iduće godine premijerno će na sceni »Kerempuha«, u režiji Mislava Brečića, biti izvedena komedija »Smijeh«, koju je po tekstu suvremenog japanskog dramatičara, scenarista, glumca i redatelja Kokija Mitanija za britansku publiku adaptirao Richard Harris. Posljednja premijera »Kerempuha« u novoj sezoni bit će, u ožujku 2019., praizvedba dramskog teksta nagrađivane dramatičarke i spisateljice Une Vizek »Ja od jutra nisam stao«, u režiji Nane Šojlev. U tekstu, za koji je 2017. dobila Nagradu »Marin Držić«, Vizek progovara o rodnoj problematici, ali uz bitan sadržajni zaokret – stereotipizirane muške i ženske rodne uloge obrću se na duhovit, apsurdan i nekonvencionalan način, dok uvriježeni klišeji o dinamici muško-ženskih odnosa podliježu satiričkoj oštrici. (Hina)

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
Dodijeljena nagrada digitalnom šampionu
Biramo najbolje privatne iznajmljivače

Dodijeljena nagrada digitalnom šampionu