Međunarodni festival

Noi uspjeh Gradskog kazališta Rijeka: Još tri nagrade “Zamrznutim pjesmama”

Kim Cuculić

Riječ je o najnagrađivanijoj predstavi u povijesti GKL-a, koja sada broji 23 nagrade.



Na 18. Međunarodnom festivalu kazališta za djecu u Banjoj Luci, Gradsko kazalište lutaka Rijeka s predstavom »Zamrznute pjesme« autorice i redateljice Tamare Kučinović osvojilo je tri nagrade: nagradu za najbolju režiju, nagradu za najboljeg glumca Tilenu Kožamelju i specijalnu nagradu za kompletan autorski rad Tamari Kučinović. Festival je održan od 6. do 12. listopada, a u natjecateljskom dijelu sudjelovalo je 15 predstava iz 10 zemalja: Rusije, Srbije, Italije, Slovenije, Poljske, Slovačke, Sjeverne Makedonije, Bugarske, Bosne i Hercegovine i Hrvatske. Stručni žiri činili su redatelj Jovica Pavić (Srbija), dramaturginja i redateljica Selma Parisi (Hrvatska) i glumica-lutkarica Dječjeg pozorišta Republike Srpske Božana Bijelić (Bosna i Hecegovina). Osim sudjelovanja na mnogim domaćim i inozemnim gostovanjima i festivalima, važno je naglasiti da su »Zamrznute pjesme« najnagrađivanija predstava u povijesti Gradskog kazališta lutaka Rijeka koja sada broji 23 nagrade.


Iz riječkog GKL-a stiže još jedna vijest – počela je pretprodaja ulaznica za 24. reviju lutkarskih kazališta po povoljnijoj cijeni i traje do 19. listopada, a rezervacija i prodaja ulaznica po redovnoj cijeni započinje 21. listopada.


Ovogodišnja Revija bit će održana od 4. do 11. studenoga, a uz 6 hrvatskih kazališta sudjelovat će i 5 inozemnih iz Slovenije, Finske, Njemačke, Srbije i Bosne i Hercegovine, od kojih su neke predstave dio programa EPK-a na Reviji.




Kao popratni program održat će se izložbe »90 godina UNIMA-e« autora Livije Kroflin i Ivana Špoljareca te »Lutke osvajaju Hrvatsku 1920.« autorice Antonije Bogner Šaban, zatim dječja lutkarska radionica i igraonica te predstava u nastajanju »Carevo novo ruho« u koprodukciji Gradskog kazališta lutaka Rijeka i Lutkovnog gledališča Maribor. Program Revije održavat će se u Gradskom kazalištu lutaka i HKD-u.