OBILAZAK »ZAJCA«

Noć kazališta u Rijeci ove će godine biti održana pod imenom “Moć kazališta”

Davor Mandić

Snimio: Josip Šeri

Snimio: Josip Šeri



RIJEKA U subotu, 17. studenoga održat će se manifestacija »Noć kazališta«, koja je od prošle godine kompromitirana zbog popuštanja pritiscima dijela javnosti koji je smatrao neprimjerenim odavno utvrđen dan održavanja manifestacije.


U riječkom HNK-u Ivana pl. Zajca održat će se večer pod nazivom »Moć kazališta«. Uz podizanje besplatnih propusnica na blagajni »Zajca« od 18 sati moći će se uputiti u obilazak prostora Kazališta i to ponajviše onih koji su publici inače »nevidljivi« i nepoznati, od atrija i pozornice, kroz dvorane za probe te kazališni bife, foyer i gala salon, sve do galerije. Prokušan je to recept koji je jednom već »upalio«.


– U svakom od tih deset prostora moći će se vidjeti pripreme, vježbe i pokuse predstava koje su već na repertoaru ili se tek pripremaju: za Verdijevu operu »Falstaff«, baletne predstave »Serenada & Allegro« i »4 bolera«, predstave za djecu i obitelj »Anche le pulci hanno la tosse /I buhe kašlju«, predstave za mlade »Naš odgoj«, dramsku predstavu »Lolipop«, popularni Zajc stand up, a moći će se prisustvovati i vježbama studenata studija Gluma i mediji. Proba iznenađenja očekuje one koje stignu do zborske dvorane te prvi otkriju i čuju dijelove nove predstave riječkog HNK-a – kažu u »Zajcu«, navodeći da će program potrajati do 20 sati.




I KUC Kalvarija priprema svoju »Noć kazališta«. U 19 sati bit će upriličena »Lucijina priča«, edukativna predstava Ri Teatra u suradnji s udrugom Hepatos iz Rijeke, autora Branka Ružića i redatelja Marka Dorčića, u kojoj igraju: Hana Vrbanić, Lado Bartoniček i Luka Šegota. Predstav će se održati u velikoj dvorani KUC-a Kalvarije, a obavezna je rezervacija sjedala.


U 20 sati bit će piće dobrodošlice u foyeru Kalvarije, u 21 sat pak »Ri Bar«, manifestacija degustacije kazališnih scena, omnibus spektakl scena iz predstava Ri Teatra: »50 nijansi bijele«, »50 nijansi ljubičaste«, »50 nijansi fuksije«, »Jedna od«, »Dnevnik nogometaša« i »Noćna patrola 1«.


Oko 22 sata publika bi trebala izabrati naslov, žanr i glumce za »Premijeru u sat vremena«. Od 22.15 do 23.15 sati bit će pauza uz glazbu uživo, dok će odabrani glumci pripremati predstavu, koja bi trebala biti izvedena oko 23.30 sati, nakon čega je planiran party do ranih jutarnjih sati. Kalvarija napominje da je ulaz na sve programe besplatan.