5. Fen u Opatiji

Neovisna kazališta su budućnost

Marina Kirigin

»Loptice« B Glad produkcije (Zagreb)

»Loptice« B Glad produkcije (Zagreb)

Opatija je postala referentno mjesto neovisne kazališne scene – tijekom jednog tjedna festival će prikazati 21 predstavu za djecu i odrasle te ponuditi različite popratne programe  



OPATIJA Jubilarno, peto izdanje Festivala neovisnih kazališta Republike Hrvatske održat će se od 29. ožujka do 3. travnja u Opatiji. Na nekoliko gradskih lokacija održat će se 11 predstava za djecu i 10  predstava za odrasle, a djeca i mladi imati će priliku sudjelovati u dvije radionice zagrebačkog kazališta Tvornica lutaka. Glumačku radionicu voditi će Petra Radin i Mario Kovač, a bonton radionicu Petra Radin i njena gošća Mia Negovetić, pobjednica talent showa »Zvjezdice« – rečeno je jučer u Opatiji na konferenciji za novinare u uredima organizatora, Festivala Opatije, na Ljetnoj pozornici.


Putujuće družine


– Godinu dana uoči prvog FEN-a u Hrvatsko je bilo sveukupno 81 kazalište – 30 ih je bilo javnih,  a 51 bilo je privatno. Danas, 2016. godine, kada organiziramo peti FEN, imamo u Hrvatskoj registrirano 170 kazališta, od čega je 31 javno, a 139 je neovisnih kazališta. Znači da je  u tom razdoblju otvoreno samo jedno novo javno kazalište, odnosno kazališna kuća Slavonski brod, a sve ostalo su nova neovisna kazališta – rekla je Vitomira Lončar,  koja je zajedno s ravnateljicom ustanove Festival Opatija Rajnom Miloš, idejna začetnica ovog opatijskog projekta koji je nastao pred nešto više od pet godina »uz kavu iz automata«.


– Neovisna kazališta, bez obzira na okruženje koje nije naklonjeno sceni, budućnost su i način na koji će kazališta funkcionirati zbog toga što to nosi jednu šarolikost, raznovrsnost, ne samo repertoara nego i u organizaciji. Upravo to je razlog što sam toliko sretna da je Opatija domaćin baš nama neovisnima, koji nemamo svoje mjesto pod suncem, a većina nema ni svoje prostore. Svi su nomadi, putujuće družine, i jedina čvrsta točka i jedino njihovo sigurno mjesto, jedino sidro je upravo FEN u Opatiji. Drago mi je da će Mala scena po peti puta biti na FEN-u i da je ovo postalo referentno mjesto neovisne scene u Hrvata – dodala je Vitomira Lončar.




Ravnateljica Festivala Opatija najavila je da će ove godine u Opatiji biti pet slavljeničkih kazališta koja su sudjelovala na svih pet dosadašnjih opatijskih manifestacija. Tema poveznica predstava FEN-a ove je godine – gubitak.



U programu festivala naći će se predstave za djecu  »Ne, ti ne! Ili o drukčijatosti« kazališta Mala scena (Zagreb); »To je to?« Teatra Tirena (Zagreb); »Vrtuljak« Teatara Oz (Mošćenička Draga); »Alisa u zemlji čudesa« Teatra Naranča (Pula); »Crvenkapica – tko se boji vuka još?« kazališta Tvornica lutaka (Zagreb); »I drvo je bilo sretno« Teatra Exit (Zagreb); »Neispričana bajka« u izvedbi UO »Ruždjak i Perković« (Zagreb); »Mali princ« Teatra 054 (Osijek); »Tri praščice« Lutkarskog studia Kvak (Zagreb); »Lisica i roda« Studia Kubus (Zagreb) i »Pola pola« Teatra Poco Loco (Zagreb).Predstave za odrasle su »Leticija i Ljublist« kazališta Mala scena; »Posljednja Freudova seansa« kazališta Planet Art (Zagreb), »Miris lovine« kazališta Moruzgva (Zagreb); »U agoniji« Putujućeg kazališta (Zagreb); »Loptice« B Glad produkcije (Zagreb); »Bitka na Neretvi« u izvedbi MUO »Bacači sjenki« (Zagreb); »Freeda« Sobe 2 (Zagreb); »Shakespeare na Exit« Teatra Exit (Zagreb); »Soundtrack cabaret« Triko cirkus teatra (Zagreb) i »Nemreš pobjeć od nedjelje« Ludens teatra (Koprivnica). U sklopu programa »Ovo morate vidjeti« gostovat će Moving Music Theatre iz Bitole s predstavom »Dnevnik jednog luđaka« prema Gogoljevoj noveli


Traže se fenovi


– Većina predstava govori o nekoj vrsti gubitka, a svaki gubitak može dovesti do raznih reakcija, ali prije svega do žalosti koja se kod mnogih ljudi manifestira na različite načine. Sve predstave ovogodišnjeg FEN-a imaju reakciju na gubitak, ali mi smo iz tog gubitaka proizveli dobitak a to je ovogodišnji festival – rekla je Miloš i najavila dolazak na FEN Mladena Kušeca, fantastičnog »zapisničara« svega onoga što kod djece vrijedi istaknuti. Među iznenađenjima FEN-a najavljena je akcija sakupljanja starih fenova, sušila za kosu. Organizatori mole sve koji posjeduju takve uređaje a ne trebaju im, ispravne ili neispravne, da ih donesu na adresu Festivala Opatija kako bi se ukrasila izvedbena mjesta.

Budući da svake godine jedan od lokalnih umjetnika oslikava fen, ove godine to će učiniti Zdravko Milić, akademski slikar koji će izrađivati fenove od mozaika. Uz gošću Miju Negovetić, desetominutne razgovore nakon predstava voditi će Robert Ferlin, najavljeno je jučer u Opatiji.