Baletni ansambl Zajca

“Najljepše za Valentinovo”: Baletni brojevi koji potiču emocije

Svjetlana Hribar

Foto S. Drechsler

Foto S. Drechsler

Pomlađeni riječki baletni ansambl izvest će, uz iskusne soliste, plesne scene iz više klasičnih baleta, ali i dio nove koreografije koja će premijeru imati tek na jesen



RIJEKA » U petak i subotu, 13. i 14. veljače, a u povodu Valentinova, riječki Balet HNK-a Ivana pl. Zajca priređuje plesnu večer izborom baletnih brojeva koji potiču emocije. Pod naslovom »Najljepše od baleta vama za Valentinovo« baletni ansambl sa solistima izvesti će plesne scene iz baleta »Trnoružica« i »Labuđe jezero« na muziku P. I. Čajkovskog; »Giselle« (A. Adam), »Don Quijote« (L. Minkus), »Romeo i Julia« (S. Prokofjev) i druge, a nakon stanke na program je drugi čin iz baleta »Don’t just tango« koreografa Pabla Fermanija.


  O programu za Valentinovo razgovarali smo s ravnateljem riječkog Baleta, plesačem i koreografom Ronaldom Savkovićem, koji kaže da se radi o romantičnim brojevima iz najpoznatijih klasičnih baleta, a riječkoj publici želi predstaviti nove plesače u svom ansamblu – tijekom posljednje tri sezone doveo ih je desetak, a u ansamblu je od toga trenutno sedam novih plesača.


Njegova ideja je, naime, pomladiti ansambl pa je u tom smislu i angažirao sasvim mlade soliste kojima će ovim programom dati priliku za nastup na velikoj sceni. Od te će generacije solista nastupiti Marta Kanazir, Joseph Cane, Owen Lane, Tamara Szilagzyi i Balint Raucher.


Nova koreografija




– Oni zaslužuju priliku da pokažu što znaju svojom dobrom školom i ukupnim potencijalom, pa vjerujem da će osvojiti srca publike. A nastupit će i iskusni solisti ansambla – Cristina Lukanec, Sabina Voinea, Irina Köteles, Andrei Köteles, Daniele Romeo, Svebor Zgurić i Nikola Tomašević – kaže Savković.


   – Moram napomenuti da je ovo tek prva prilika za samostalni baletni nastup, koje planiram tijekom ove i narednih sezona. Ovakav program u kojem će nastupiti solisti i ansambl igrat ćemo i u svibnju, tri puta na riječkoj sceni. Iz mog iskustva u Berlinu, znam da publika najviše voli gala baletne večeri u kojima se predstavljaju najpopularniji klasični solistički i ansambl brojevi, a takve su predstave najbolje i za popularizaciju baletne umjetnosti – kaže Ronald Savković.


   – Inače, ansambl riječkog Baleta priprema premijeru za otvorenje sljedeće sezone, a za novi naslov »Don’t just tango« radili su s argentinskim plesačem i koreografom Pablom Fermanijem. Riječ je o strastvenom plesu, kao stvorenom za Dan zaljubljenih, kojim će riječki balet podariti publici emociju. Budući da su u kreativnoj fazi stvaranja novog baleta, šteta bi bilo ono što je naučeno ne podijeliti s publikom. Zato ćemo u drugom dijelu večeri gledati 40-tak minuta novog materijala sklopljenog u cjelinu – dodaje Savković.


Čar klasičnog baleta


Na probi baleta za dvije večeri koje slijede uz Valentinovo, s uzbuđenjem smo promatrali koliko je truda i discipline potrebno da bi se došlo do rezultata koji na kraju može biti umjetnički. Dug je to process odrastanja, koji počinje u dobrim školama, ali se materijalizira tek na sceni.


   Brojevi koje će publika vidjeti dijelom su koreografije velikih majstora klasike kao što je Marius Petipa i Jean Corrali, ali je većinu za riječki ansambl priredio Ronald Savković, a bit će pokazani i dijelovi njegovih baleta »Transparente« i »Aleksandar«.


   Od prvakinje baleta Kristine Lukanec, koja s Andrejem Kötelesom pleše »Ruski ples« iz »Labuđeg jezera« doznajemo da riječki Balet – posljednjih dvadesetak godina – nije priredio samostalnu baletnu večer.


   – Nastupali smo sa solističkim brojevima u nekim produkcijama baletnog studija kad smo bili još mladi plesači, a svi bismo bili sretni da je takvih prilika bilo više. Mi smo školovani za klasični balet i to nam je ljubav. Zato smo sretni kad možemo to i pokazati! – kaže Kristine Lukanec.