Nominacije

Nagrade hrvatskog glumišta: Šariću i Barezi nagrade za umjetničko djelovanje

Kim Cuculić

Foto D. Šokčević

Foto D. Šokčević

Među nominiranima su i Marin Blažević, Giorgio Surian, Maša Kolar, Ksenija Krutova, Svebor Zgurić...



Hrvatsko društvo dramskih umjetnika objavilo je nominacije Nagrada hrvatskog glumišta, koje će se dodijeliti 24. studenoga u zagrebačkom HNK-u, a tada će biti uručene nagrade za svekoliko umjetničko djelovanje Krunoslavu Šariću za dramu, te Nikši Barezi za operu. Predsjednik žirija za dramu je Ozren Prohić, a članovi Hrvoje Klobučar, Adam Končić, Zrinka Turalija Kurtak i Barbara Vicković. Žiri za operu činili su Mirjana Bohanec-Vidović, Tonči Bilić i Mladen Janjanin. Ove godine dodijeljena je i nagrada za izniman doprinos kazališnoj umjetnosti, i to ansamblu i autorskom timu predstave »Fleks«, u produkciji Kunst Teatra iz Zagreba u režiji Ivana Penovića.


Glumcu i redatelju, voditelju Glumačke družine Histrion Zlatku Vitezu dodijeljeno je posebno priznanje u povodu 50. obljetnice njegova umjetničkog djelovanja. Dodijeljeno je i posebno priznanje Hrvatskog društva profesionalnih baletnih umjetnika, i to baletnoj umjetnici Sonji Kastl.


Drama


U utrci za nagradu Hrvatskog glumišta za najbolju dramsku predstavu u cjelini ove su godine predstava »Emet« po romanu Ivane Šojat u režiji Same M. Streleca i produkciji HNK-a Osijek; »Kabanica« N. V. Gogolja u režiji Vinka Radovčića, koprodukcija Udruge za kulturu i umjetnost Drama Plus i HNK-a Zadar, te »Kiklop« Ranka Marinkovića u režiji Saše Anočića u produkciji »Gavelle«. Bit će dodijeljene i nagrade za režiju, a u konkurenciji su Saša Anočić za »Kilopa«, Nenni Delmestre za »Kušnju« (HNK Split), te Marina Pejnović za »Geranium« u produkciji 70. Dubrovačkih ljetnih igara




Za titulu najbolje glavne ženske uloge natječu se Mila Elegović, Olga Pakalović i Ana Marija Veselčić. U konkurenciji za najbolju mušku ulogu su Franjo Dijak, Siniša Popović i Rade Šerbedžija.


Opera i balet


Za najbolja ostvarenja u području opere natječu se »Čarobna frula« (Krešimir Dolenčić, HNK Zagreb), »Elektra« (Marin Blažević, HNK Ivana pl. Zajca Rijeka) i »Žena s jezera« (Max Emanuel Cenčić, HNK Zagreb). Za najbolje dirigentsko ili redateljsko ostvarenje nominirani su Marin Blažević, Krešimir Dolenčić i Ivo Lipanović, dok se za titulu najbolje ženske uloge u operi natječu Valentina Fijačko Kobić, Ivana Lazar i Dubravka Šeparović Mušović, a za najbolju mušku Max Emanuel Cenčić, Tomislav Mužek i Giorgio Surian.


Za najbolju predstavu u području baleta nominirani su »Coppelia« (Aivars Leimanis, HNK Split), »Macbeth« (Maša Kolar, riječki HNK) i »Smrt u Veneciji« (Valentina Turcu, HNK Zagreb). Maša Kolar, Valentina Turcu i Hari Zlodre nominirani su u kategoriji najboljeg koreografskog ili dirigentskog ostvarenja u baletu. Za titulu najbolje baletne ženske uloge natječu se Iryna Chaban Bilandžić, Ksenija Krutova i Iva Vitić Gameiro, a za mušku Tomislav Petranović, Svebor Zgurić i Artem Zhusov.


O izuzetnom ostvarenju mladih baletnih umjetnika do 28 godina odlučivat će se između Marte Kanazir, Bojane Lipovšćak i Ozane Mirković – izvijestila je Hina.