Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 5° 1
Sutra: 5° 5° 1
11. prosinca 2019.
Nagrada "Kerempuhu"

Na Danima satire najbolja "Mrduša Donja" Ive i Vinka Brešana

NL arhiva
NL arhiva
Autor:
Objavljeno: 24. lipanj 2014. u 8:42 2014-06-24T08:42:00+02:00

Da su Dani satire festival na kojemu se najviše nagrađuju glumci, potvrdilo je i pet ravnopravnih glumačkih nagrada dodijeljenih Filipu Deteliću, Goranu Navojcu i Borku Periću za uloge u »Predstavi Hamleta u selu Mrduša Donja« te srbijanskoj glumici Jelisaveti Seki Sablić i slovenskoj glumici Mileni Zupančič

RIJEKA Najbolja predstava u cjelini 38. Dana satire Fadila Hadžića je »Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja« Ive Brešana, u režiji Vinka Brešana i izvedbi dramskog ansambla Gradskoga satiričkog kazališta »Kerempuh« te joj je pripala Velika nagrada Večernjeg lista. Ravnatelj kazališta »Kerempuh« Duško Ljuština primio je tu nagradu istaknuvši kako je ona kruna godine u kojoj ovo kazalište proslavlja svoj 50. rođendan. 

  Da su Dani satire Fadila Hadžića doista kazališni festival na kojemu se najviše nagrađuju glumci, potvrdilo je i pet ravnopravnih glumačkih nagrada koje su dodijeljene hrvatskim glumcima Filipu Deteliću, Goranu Navojcu i Borku Periću za uloge u »Predstavi Hamleta u selu Mrduša Donja« te srbijanskoj glumici Jelisaveti Seki Sablić i slovenskoj glumici Mileni Zupančič. 

  Nagradu »Sabrija Biser« koja se dodjeljuje mladom glumcu ili glumici za uspjelo interpretiranu ulogu karakterne komike, na ovim Danima satire primila je Mirela Videk za ulogu u predstavi »This Casting« Mirana Kurspahića. Nagradu »Ivo Serdar« za ulogu najbolje prihvaćenu od publike primio je slovenski glumac Alojz Sever za ulogu u predstavi »Boris, Milena, Radko« Dušana Jovanovića. 

  Nagradu za najbolju režiju dobio je Krešimir Dolenčić za Moliereova »Tartuffea« u izvedbi studenata zagrebačke Akademije dramske umjetnosti. Nagrada za najbolju žensku ulogu pripala je pak Goranu Jevtiću za njegovu interpretaciju glavne ženske uloge u Nušićevoj »Gospođi ministarki« u izvedbi beogradskoga Pozorišta »Boško Buha«. Slovenski glumac Radko Polič primio je nagradu za najbolju mušku ulogu »Mladen Crnobrnja Gumbek« za ulogu u predstavi »Boris, Milena, Radko«. 

Nagrađena »Predstava Hamleta...« uskoro u Rijeci

 Upravo nagrađena »Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja« 2. i 3. srpnja gostuje u HNK Ivana pl. Zajca u okviru Riječkih ljetnih noći. 
  Redatelj je Vinko Brešan, dramaturginja Željka Udovičić, scenograf Dragutin Broz, kostimografkinja Marita Ćopo, autor glazbe Mate Matišić, a oblikovatelj svjetla Aleksandar Mondecar. U predstavi glume Goran Navojec, Borko Perić, Tihana Lazović, Ana Maras Harmander, Rakan Rushaidat, Filip Detelić, Hrvoje Kečkeš, Željko Königsknecht, Anita Matić Delić, Maja Posavec, Luka Petrušić, Mario Mirković, Ivan Đuričić.

  Dodijeljena su i posebna priznanja: za dramaturgiju Željki Udovičić Pleština, studentima zagrebačke Akademije dramske umjetnosti za izvedbu Moliereova »Tartuffea« te Prešernovom gledališču Kranj i Mestnom gledališču Ptuj za glazbu u predstavi »Mrtvac dolazi po dragu« Svetlane Makarović, u režiji Jerneja Lorencija. 

  U ime nagrađenih zahvalio je Krešimir Dolenčić koji je, među ostalim, spomenuo istinitu anegdotu s početka Drugoga svjetskog rata kada su tadašnjega britanskog premijera Winstona Churchilla obavijestili da će se morati srezati državni budžet i da će u to biti uključena i kultura, a Churchill im je odgovorio: »Ali zašto ćemo se onda uopće boriti?«. 

  Tu su Dolenčićevu primjedbu nazočni pozdravili velikim pljeskom. O svim nagradama, osim o nagradi publike, odlučivao je tročlani žiri u sastavu novinarka i kazališna kritičarka Bojana Radović, profesor na zagrebačkoj Akademiji dramske umjetnosti Darko Lukić i glumac Goran Grgić.

Na ovogodišnjim Danima satire Fadila Hadžića izvedene su najbolje predstave prema odabiru izbornice festivala teatrologinje i kazališne kritičarke Mani Gotovac. Izbornica se odlučila za predstave u kojima se kritizira obiteljski, društveni i politički život jer se oni ne mijenjaju nego dobivaju nove obrasce. Nakon dodjele nagrada, splitski novinari i pisci Boris Dežulović i Predrag Lucić nastupili su u svojim »Melodijama bratstva i prvenstva«, a koncert je održala kazališna grupa »Chishche Lishche«.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.