Teatar Ulysses

Mate Parlov kao inspiracija: ”Doručak šampiona” premijerno u subotu na Malom Brijunu

Hina



 U sklopu 17. sezone Teatra Ulysses, u Tvrđavi Minor na Malom Brijunu premijerno će u subotu 12. kolovoza biti postavljjena predstava »Doručak šampiona» u režiji Aleksandra Švabića, najavljena kao autorski projekt inspiriran jednim od najvećih šampiona hrvatske sportske povijesti – Matom Parlovom.


Predstava je iznikla iz ideje da se oda počast i priznanje životu, karijeri te svjetskim uspjesima velikana svjetskoga sporta i najvećoj boksačkoj legendi Mati Parlovu, iz čega se razvio kazališni projekt inspiriran stvarnom osobom.


»’Doručak šampiona’ autorski je projekt tima koji je okupio različite autore iz različitih umjetničkih područja oko jedne osobe. Osoba je to koja nam je poznata posredno ili neposredno jer smo za nju čuli, o njoj čitali, za nju navijali ili o njoj slušali. Poznati ljudi često nam se čine bližima nego što uistinu jesu, pa njihove osobnosti ponekad podrazumijevamo čak više nego vlastite«, stoji u najavi.


»Lako zaključujemo o njihovim manama i vrlinama, lako zaključujemo o njihovim životima, razlozima i odlukama, lako umišljamo da znamo ono što samo pretpostavljamo. U tom se smislu svaka poznata osoba, bila ona sportaš ili glumica u našim interpretacijama već pretvorila u fiktivni lik koji smo opisali sami, a njegov ili njezin život postala je priča koju smo sami napisali i sami je sebi pričamo«, dodaje se.Iz Ulyssesa ističu kako, dok o drugima pričamo priče u različitim žanrovima, radeći od njihovih života male drame ili komedije, ili velike tragedije, svoje pak životne priče još uvijek živimo, pa se ostaje nadati da će svjedoci naših života pokušati biti blagi i preslagivati činjenice i događaje naših života u tonovima boja koje volimo, kao i izgovarati one naše rečenice koje bi i sami bez srama ponovili. Time su se, kažu, vodili radeći predstavu inspiriranu stvarnom osobom, jednim od najvećih šampiona hrvatske sportske povijesti, »znajući da ćemo na kraju stvoriti fiktivni lik u koji će biti moguće povjerovati, a da svi na kraju znamo da to nije on, nego naša priča o nekom drugom«.Glavnu ulogu tumači Slavko Štimac, a uz njega glumački ansambl još čine Lucija Šerbedžija, Jerko Marčić, Dejan Dedić i Katarina Bistrović – Darvaš.Dramaturgiju potpisuje Nataša Rajković, glazbu Damir Urban, scenografiju Davor Sanvincenti, scenski pokret Staša Zurovac, kostimografiju Maria Marković, oblikovanje svjetla Andrej Hadinjak, a oblikovanje zvuka Davor Rocco.