A je to!

Legendarni »majstori« Pat i Mat od srijede na daskama Trešnje

Hina

Smotane, ali i domišljate najbolje prijatelje i susjede Pata i Mata utjelovljuju glumci Asim Ugljen i Marko Cindrić, koji se u kazališnoj inačici slavnoga crtića oduševe ljepotama hrvatskog Jadrana gledajući televizijsku reklamu pa odluče krenuti automobilom na more



ZAGREB  Legendarni češki animirani serijal »A je to!«, koji ove godine slavi 40. obljetnicu prikazivanja, dobiva kazališnu adaptaciju u predstavi koju premijerno u zagrebačkom Gradskom kazalištu Trešnji u petak 13. svibnja postavlja redatelj Mario Kovač.


Kako se ističe u najavi, predstava je koprodukcija Trešnje i umjetničke organizacije Nu:Write Theatre Festival Zagreb, a u Kovačevoj se režiji i dramaturgiji odlikuje stiliziranim pokretom, kakav koristi i stop-animacija, uz bazičan i duhovit zaplet, kao i u originalnom crtiću.


Smotane, ali i domišljate najbolje prijatelje i susjede Pata i Mata utjelovljuju glumci Asim Ugljen i Marko Cindrić, koji se u kazališnoj inačici slavnoga crtića oduševe ljepotama hrvatskog Jadrana gledajući televizijsku reklamu pa odluče krenuti automobilom na more.




Pat i Mat kao češki se turisti na hrvatskoj obali susreću s raznim »fenomenima« novogradnje: nabrzinu sklepanim apartmanima, neobičnim autocestama, kao i ćudljivim vremenom…


Predstava, namijenjena svim generacijama, oživljava i ponešto zaboravljene vrijednosti, ponajviše »uradi sam« duh kojeg je nekoć posvud bilo, stoji u najavi.


»U vrijeme instant-rješenja i kupnje gotovih proizvoda kratkog vijeka trajanja, kućni majstori Pat i Mat podsjećaju na vještine rješavanja kvarova, nezgoda te izrade potrebnih predmeta vlastitim rukama, na maštovit, a u njihovom slučaju počesto i nespretan i kompliciran način, ali uvijek uz vedar i optimističan pogled na život«, dodaje se.


Osim prepoznatljivih glazbenih tema iz originalne serije, skladatelja Petra Skoumala, nagrađivani hrvatski autor scenske glazbe i oblikovatelj zvuka Tomislav Babić predstavu je obogatio novim temama i duhovitim songovima.


Glumce je klaunovskom scenskom pokretu, po metodi Jacquesa Lecoqa, podučio Jonny Hoskins, engleski redatelj scenskog pokreta i profesor glume i pokreta na akademiji Arts University of Bournemouth.


Likovni identitet potpisuje scenograf i kostimograf Davor Prah, a inovativna domaća tvrtka Dok-ing pobrinula se za izradu pravog električnog automobila istovjetnog onome iz crtića.