Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 10° 1
Sutra: 10° 10° 1
23. siječnja 2020.
Britanski redatelj

Kultni filmaš Adam Curtis gost Filozofskog teatra u Zagrebu

Adam Curtis
Adam Curtis
Autor:
Objavljeno: 11. travanj 2018. u 17:04 2018-04-11T17:04:42+02:00

RIJEKA Nastavljajući ovogodišnju sezonu, kao novi gost Filozofskog teatra u HNK-u u Zagrebu predstavit će se 29. travnja britanski filmski redatelj Adam Curtis. Riječ je o redatelju kultnog statusa, čiji filmovi istražuju suvremeni svijet kroz prepoznatljiv spoj uzbudljive montaže psihologije, filozofije i povijesti politike, prvi će put nastupiti pred hrvatskom publikom.

Tijekom karijere blisko je surađivao s BBC-jem, a jedna od njegovih najdražih tema je, kako sam kaže, moć i kako ona djeluje u društvu, stoji u najavi organizatora. Jedan od njegovih najpoznatijih filmova, i u Hrvatskoj, svakako je »Stoljeće sebstva« (The Century of the Self) u kojemu pokazuje, od Freuda, preko njegova nećaka Edwarda Bernaysa pa sve do današnje Amerike, na koji je način izmišljena struka koja se i kod nas danas zove PR (Public Relations). Pravi termin prema mišljenju Curtisa, i Freudova nećaka, trebao bi biti propaganda.

Jedna od tema koja prožima sve Curtisove filmove jest i ta kako su različite elite (od nacista do Busha, a odnedavno i Trumpa) koristile ideologiju, ne samo da bi nametnule svoj pogled na svijet, nego i osvojile te zadržale vlast. Najavljujući novoga gosta, urednik i voditelj Filozofskoga teatra Srećko Horvat sažima zašto smatra da je upravo u ovome trenutku važno da Curtis napokon dolazi u Hrvatsku: »Adam Curtis je već barem dva desetljeća prisutan kao kultna figura među hrvatskom publikom kojoj je stalo shvatiti i protumačiti današnji svijet, od takozvane postsocijalističke tranzicije do kapitalističkoga realizma. U vremenu u kojemu nam se iznova nameću razne ideologije, upravo je Curtisovo gostovanje prijeko potreban pogled iza kulisa moći, tehnokracije i ideologije.«

U sklopu gostovanja hrvatska će publika ekskluzivno imati prigodu vidjeti i neke od isječaka iz autorovih najnovijih radova.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.