Djelo Antonija Pigafette

Kazališno putovanje svijetom: Zajednica Talijana ugostila predstavu Roberta Cupponea

Kim Cuculić

Antonio Pigafetta talijanski je pomorac i pisac s kraja 15. i početka 16. stoljeća koji je 1519. pratio Magellana na putu oko svijeta. Njegovu životnu priču na scenu je postavio autor teksta, glumac i redatelj Roberto Cuppone



RIJEKA Zajednica Talijana Rijeka ugostila je predstavu »La meravigliosa storia di Antonio Pigafetta e del primo viaggio intorno al mondo« talijanskog glumca Roberta Cupponea. Riječ je o monodrami inspiriranoj Antonijem Pigafettom, talijanskim pomorcem i piscem s kraja 15. i početka 16. stoljeća koji je 1519. pratio Magellana na putu oko svijeta. U svojoj predstavi Cuppone, koji je autor teksta i redatelj, poveo je gledatelje na putovanje svijetom krenuvši tragovima Pigafette i Magellana.


Uz pomoć svega nekoliko rekvizita – velikog globusa, sekstanta, renesansnog kostima i oklopa, Roberto Cuppone, oslanjajući se na glumačku imaginaciju i pripovjedačku sugestivnost, evocira pojedine epizode s prvog putovanja oko svijeta. Svoje doživljaje i iskustva Pigafetta je opisao u djelu »Prvo putovanje oko Zemljine kugle, u eskadri kapetana Magellana godine 1519-1522«, što je vrijedan izvor spoznaja stečenih na putovanju.


U sukobu s domorocima na otoku Mactan (Filipini) 1521. Pigafetta je bio teško ranjen, a Magellan je poginuo. Pigafetta se 1522. vratio u Španjolsku, zatim je neko vrijeme boravio na portugalskom i francuskom dvoru, a poslije je preselio u Veneciju.




Pigafettini opisi različitih kultura i jezika, raznih običaja i hrane, pa i bolesti, neka su vrsta antropološke reportaže. Njegovo putovanje je istodobno i potraga za Čovjekom, dok se u predstavi spominje i pojam Theatrum mundi – metafora »kazališta svijeta«, što je jedan od ključnih toposa renesansne kulture. Pigafettina putovanja asociraju i na mitskog Odiseja. U potrazi za odgovorom na pitanje »Što je čovjek?«, Pigafetta se susreće i s nasiljem i ratovanjem, što je također imanentno ljudskoj vrsti.


Talijanski glumac, pisac, redatelj i povjesničar kazališta Roberto Cuppone ispričao je biografsku priču o Antoniju Pigafetti uz pomoć originalne glazbe Francesca Erlea i videoprojekcija koje prizivaju renesansni duh. Publika je gosta iz Italije ispratila srdačnim pljeskom, a gostovanje je ostvareno zahvaljujući dugogodišnjoj suradnji Zajednice Talijana i alpinističkog društva »Platak« iz Rijeke s CAI sezione »Velio Soldan« iz Pieve di Soligo.