Kazalište

Kazališni vrtuljak u “Zajcu”: Čekaju nas premijere “Regoča” i “Bulevara sumraka”

Kim Cuculić

Foto mojarijeka.hr

Foto mojarijeka.hr

Za 30. i 31. siječnja najavljena je predstava »Regoč«, za veljaču iznova »Regoč« te mjuzikl »Bulevar sumraka« i predstave »Predsjednice« i »Kazališna čarolija«. Za Valentinovo u »Zajcu« će Aljaž Farasin i gosti pjevati najljepše ljubavne pjesme



RIJEKA Riječki karneval ima i svoj kazališni dio, pa se u sklopu njegova programa tijekom siječnja, veljače i ožujka održava Kazališni vrtuljak u HNK-u Ivana pl. Zajca. Za 30. i 31. siječnja najavljena je predstava »Regoč«, za veljaču iznova »Regoč« te mjuzikl »Bulevar sumraka« i predstave »Predsjednice« i »Kazališna čarolija«. Za Valentinovo u »Zajcu« će Aljaž Farasin i gosti pjevati najljepše ljubavne pjesme.


U ožujku je opet na programu »Bulevar sumraka«. Premijera »Regoča« je u srijedu, 30. siječnja, u HKD-u na Sušaku u 19 sati. Pripovijetka »Regoč« pripada zbirci »Priče iz davnine« naše najpoznatije književnice za djecu Ivane Brlić Mažuranić, a redateljica i autorica adaptacije je Olja Lozica. Diva Regoča utjelovit će Edi Ćelić, a vilu Kosjenku Jelena Lopatić. Kako piše u najavi predstave: »On je čovjek div koji broji kamenje Legena grada već tisuću godina. Ona je radoznala majušna vila lijepa kao zvijezda, prvi put s oblaka sišla na zemlju, željna pjesme, plesa i pustolovine. No u »Regoču« Olje Lozice različitost je bogatstvo, jer upravo različitosti i zajedništvo mijenjaju svijet. Predstava je nastala u suradnji Hrvatske drame sa studentima Glume i medija Akademije primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci.


U veljači će premijerno biti izveden mjuzikl »Bulevar sumraka« Andrewa Lloyda Webbera, koji Hrvatska drama priprema u suradnji s Talijanskom dramom, Baletom i Operom riječkog HNK-a. Mjuzikl je nastao prema nezaboravnom filmu legendarnog Billyja Wildera. Od nastanka 1991. godine i prve izvedbe na londonskom West Endu 1993. godine, ovaj mjuzikl o najpoznatijem bulevaru u Hollywoodu stekao je svoju neupitnu popularnost na Broadwayu i West Endu, u kraljevstvima muzičkog kazališta. U originalnoj londonskoj, ali i kasnijoj njujorškoj produkciji, glavnu ulogu Norme Desmond igrala je slavna holivudska glumica Glenn Close. Riječka produkcija u svim segmentima oslonit će se na vlastite umjetničke snage.