Revija lutkarskih kazališta

Kad lutke “osvoje” Rijeku

Kim Cuculić

Iz predstave »Životinjska farma« redatelja Vite Taufera i Lutkovnog gledališča iz Ljubljane  / Snimio Sergej DRECHSLER

Iz predstave »Životinjska farma« redatelja Vite Taufera i Lutkovnog gledališča iz Ljubljane / Snimio Sergej DRECHSLER

Tijekom dva desetljeća Revija lutkarskih kazališta u Rijeci ugostila je oko 700 predstava ponajboljih hrvatskih i europskih lutkarskih kazališta, pridonoseći afirmaciji lutkarske umjetnosti



Revija lutkarskih kazališta u Rijeci ove godine slavi dvadeseti rođendan. Važan je to jubilej za ovu manifestaciju na kojoj se svake godine predstavljaju ugledni lutkari i nagrađivane predstave iz Hrvatske i inozemstva. Tijekom dva desetljeća Revija je ugostila oko 700 predstava ponajboljih hrvatskih i europskih lutkarskih kazališta, pridonoseći afirmaciji lutkarske umjetnosti te postajući važno mjesto ogledanja domaćeg s inozemnim lutkarstvom.


U povodu 20. godišnjice objavljena je mini-monografija, koja će ostati kao trajno svjedočanstvo na proteklih dvadeset godina Revije. Prva Revija lutkarskih kazališta održana je 1996. godine, u kojoj je svečano otvorena nova zgrada Gradskog kazališta lutaka Rijeka. Kako se prisjeća idejni začetnik Srećko Šestan, uspjeh te prve Revije bio je izuzetan, a odaziv publike bio je iznad svih očekivanja. Od toga vremena do danas Revija je izrasla u respektabilnu manifestaciju, nezaobilaznu u kalendaru riječke i hrvatske kulture.


Na kraju mini-monografije objavljen je Katalog programa Revije lutkarskih kazališta od 1996. do 2015. godine. Odličan je to podsjetnik da smo u Rijeci, primjerice, gledali predstave iz Meksika, Češke, Bugarske, Španjolske, Mađarske, Italije, Rumunjske, Slovenije, Rusije, Njemačke, Turske, Nizozemske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Francuske, Litve i drugih zemalja. U razdobljima bolje financijske situacije bilo je i više inozemnih naslova, no Gradsko kazalište lutaka Rijeka kao organizator uvijek je nastojalo održati kvalitetnu razinu manifestacije.


Presjek ponajboljeg




Tako je i ove, jubilarne godine. I ovogodišnja Revija ponudila je presjek ponajboljih predstava hrvatskih lutkarskih i dječjih kazališta, a mogućnost komparacije pružili su teatri iz Italije, Slovenije i Srbije. Ovogodišnju Reviju otvorila je dugo iščekivana »Životinjska farma« u režiji Vite Taufera i izvedbi Lutkovnog gledališča iz Ljubljane.


Na programu su i predstave »Ronilac bisera« Dječjeg kazališta Dubrava i LOFT-a; »Kako je otkriveno letenje« Pozorišta mladih iz Novog Sada; »Turlututu« Lutkovnog gledališča iz Ljubljane; nezavisna produkcija »Mali princ« Nise Hrvatin; »Nebo za medvjede« Teatra Gioco Vita iz Piacenze; »Zašto je more slano?« Gradskog kazališta lutaka Split; »Kraljević i prosjak« Gradskog kazališta »Žar ptica«; »Maca Papučarica« Zagrebačkog kazališta lutaka; »Robinzon« Kazališta lutaka Zadar; »U potrazi za dijamantnom suzom« Gradskog kazališta Požega; »Probudilica« Dječjeg kazališta Subotica; »Deveta ovčica« Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića u Osijeku; »Palčica« Zagrebačkog kazališta lutaka; »Gospodin Mrak i tri bijela šeširića« Kazališta Virovitica; »Na čijem si ti planetu?« Udruge Canta i »Mala vještica« Kazališta »Mala scena« i Triko Cirkus Teatra.


U odabranim naslovima zastupljen je čitav raspon raznih vrsta lutaka i lutkarskih tehnika, a u talijanskoj predstavi »Nebo za medvjede« vidjeli smo inovativnu uporabu teatra sjena. Predstava »Probudilica« pak predstavlja primjer »teatra u pelenama«.


Kad je riječ o predlošcima, predstava »Ronilac bisera« inspirirana je istoimenom slikovnicom Ludwiga Bauera, a »Deveta ovčica« slikovnicom Silvije Šesto – koja je autorica i »Gospodina Mraka i tri bijela šeširića«. Prema motivima slikovnice »Tri astronauta« Umberta Eca stvara se predstava u nastajanju »Na čijem si ti planetu?«


Predstava »Kako je otkriveno letenje« nastala je prema motivima priče Margarite Minkove, a »Zašto je more slano?« prema narodnoj priči. Zastupljeni su i književni klasici – George Orwell i njegova »Životinjska farma«, Antoine de Saint-Exupéry i »Mali princ«, Mark Twain i »Kraljević i prosjak«, »Robinzon« Daniela Defoea, »Maca Papučarica« Ele Peroci, »Mala vještica« Otfrieda Preusslera, »Palčica« H. C. Andersena. Lutkarska minijatura »Turlututu« inspirirana je likom kojeg je zamislio francuski ilustrator Hervé Tullet. Autori predstave »U potrazi za dijamantnom suzom« su Vanja Jovanović i Ivan Pokupić.  


Lutke za sve uzraste


Po prvi put program Revije proširen je i lutkarskim filmovima, u suradnji s Art-kinom »Croatia«. Pod naslovom »Moć & lutke: male priče u velikom svijetu« izbor filmske »stop motion« animatorice Claire Lamond obuhvatio je kratke lutkarske i animirane filmove koji svojim malim pričama odražavaju šire političko društvo.


Kako u tekstu objavljenom u mini-monografiji ističe Maja Verdonik, organizatori od prvih godina održavanja Revije redovito nastoje predstaviti lutkarska ostvarenja namijenjena različitim dobnim skupinama publike, što upućuje na zaključak kako lutkarsku umjetnost ni u kom slučaju više ne treba doživljavati kao medij namijenjen samo najmlađoj publici. Predstave prikazane na Reviji uvijek su poticajne i za stvaranje kreativne nastave koja će se nakon kazališta odvijati u školi, dok djeca svoju kreativnost mogu razvijati i na tradicionalnim radionicama koje prate Reviju.


Mini-monografija završava riječima Magdalene Lupi Alvir, nove ravnateljice Gradskog kazališta lutaka Rijeka, u čijim će rukama – nakon Zrinke Kolak-Fabijan – biti organizacija budućih Revija:


– Volim lutku jer je za mene savršeno scensko biće. Ona već sve kazuje svojom pojavom, i kad ne koristi riječi, puno govori. Volim lutkarstvo jer me uvijek opusti i prepusti mašti i trenucima u kojima ne razmišljam da je svijet nepravedno podijeljen na velike i male. Volim se družiti s lutkarima jer se ne boje pokazati da su zaigrana velika djeca. Volim kad odrasli napokon shvate da je lutka i za njih, a djeca da je lutka, naravno, uvijek uz njih…