Riječke ljetne noći

Jagma za Babom Jagom

Ivana Kocijan

Adaptaciju istoimenog hit romana Dubravke Ugrešić u kojem ona revidira izvorni mit o vještici Babi Jagi izvodi ansambl Hrvatske drame HNK Ivana pl. Zajca i gošće, dive hrvatskog i slovenskog glumišta Ana Karić, Alma Prica i Milena Zupančič



RIJEKA Središnji događaj osmih Riječkih ljetnih noći, predstava »Baba Jaga je snijela jaje«, praizvedbu će doživjeti u utorak 12. srpnja na plaži bivšeg hotela »Park«, današnje OŠ Grivica na Pećinama.


Komediju u tri dijela, adaptaciju istoimenog romana naše poznate književnice Dubravke Ugrešić u kojem ona revidira izvorni mit o vještici Babi Jagi, izvodi ansambl Hrvatske drame HNK Ivana pl. Zajca i gošće, dive hrvatskog i slovenskog glumišta Ana Karić, Alma Prica i Milena Zupančič, a režiju potpisuje Ivica Buljan kome je ovo treći angažman na Riječkim ljetnim noćima.


– Na prvim Riječkim ljetnim noćima režirao sam predstavu »Jazz« koja je označila prekretnicu u mome radu, pa se nadam da će isto biti i s »Babom Jagom«. Kao i roman, koji je pravo remek-djelo, i predstava je podijeljena u tri dijela. Iako je u pitanju kompleksno djelo, ono je u svojoj biti vrlo jednostavno, a takve su, najjednostavnije životne istine, uvijek teško prenosive u kazališni medij – rekao je na  Buljan, dodavši da je predstava posebna i zbog toga što u njoj sudjeluju i glazbenici.


Krema hrvatsko-slovenskog glumišta  




Poznata hrvatska glumica Ana Karić, koja u predstavi igra dva lika, izrazila je sreću što radi s Almom Pricom i Milenom Zupančić, ali i ostatkom ekipe s kojom zdušno priprema predstavu čiju premijeru svi željno iščekuju.


Alma Prica, koja se među riječkim kolegama »osjeća kao kod kuće«, oduševljena je romanom Dubravke Ugrešić, ulogom u toj kazališnoj adaptaciji i suradnjom s Anom Karić, dugogodišnjom kolegicom i prijateljicom s kojom do sada nikad nije bila partnerica na sceni.


Za renomiranu slovensku glumicu Milenu Zupančić najteži je dio bio savladavanje hrvatskog jezika, ali je uz pomoć kolega taj problem uspješno savladala.


Damir Orlić, ravnatelj Hrvatske drame koji i sam igra u predstavi koja je i prije premijere dobila titulu ovoljetnog kazališnog hita, rekao je da je u pitanju vrlo zahtjevan i kompleksan projekt te da je ponosan što na njemu »radi krema hrvatsko-slovenskog glumišta«.


Tanja Smoje i Jelena Lopatić oduševljene su nevjerojatnom energijom Milene Zupančić, Ane Karić i Alme Price, dok je Olivera Baljak istaknula da je najljepši dio Ugrešićkinog romana spoznaja da svaka životna dob donosi puno radosti.   

Zdenko Botić našalio se da je ove godine izostao K-15, ali je zato dobio priliku surađivati s tri velike glumice, dok je Žarko Radić dodao da je cijeli život potraga za ljubavlju koju su oni, radeći na predstavi, uspjeli pronaći, a isto će, nada se, uspjeti i publici.


Ženski svijet  



U pripremanju predstave koja se bavi procesom starenja, obiteljskim nerazumijevanjem i potragom za ljubavlju, važnu je ulogu odigrao i scenograf, oblikovatelj prostora i istraživač na području arhitekture Jean-Guy Lecat, dugogodišnji suradnik glasovitog redatelja Petera Brooka koji je rekao da kazalištu općenito nedostaje više predstava poput »Babe Jage« u čijem je središtu ženski svijet.


Pojasnio je da plaža ex hotela »Park« ima nekoliko poveznica s predstavom te da gledatelji neće biti samo gledatelji, već i sudionici predstave.


Nakon premijere, predstava »Baba Jaga je snijela jaje« igrat će svakodnevno do 20. srpnja, dok se ujesen seli u zgradu HNK.