Maratonski popis primjedaba

Intendantica zagrebačkog HNK-a Dubravka Vrgoč: Hasanbegovićevo ministarstvo izvršilo pravno nasilje

Maja Hrgović

U očitovanju na izvještaj koje je 26. rujna iz HNK-a upućeno Hasanbegoviću i na još tri druge relevantne adrese, intendantica Vrgoč je stavku po stavku odgovorila na sve primjedbe Ministarstva kulture



ZAGREB Iz izvještaja o rezultatima upravnog nadzora nad Hrvatskim narodnim kazalištem u Zagrebu, što je objavljeno na službenim web stranicama Ministarstva kulture, dalo bi se zaključiti da u toj nacionalnoj kazališnoj kući gotovo da nema ničega što je iole u dosluhu sa zakonom. Maratonski popis primjedaba proteže se na pedesetak stranica i navodi, do u detalje, statutarne omaške i nespretnosti u donošenju odluka i realizaciji programa kazališta.


Intendantica HNK-a Dubravka Vrgoč jučer je čitav izvještaj ocijenila ništavnim, na odgovornost oštro poziva i službenike ministarstva koji su ga sastavili, a najavila je zaštitu prava i interesa HNK-a te svojih interesa kao osobe i kao intendantice, pred Vladom RH i nadležnim sudovima.


Nevjerodostojno i nezakonito


– Ovaj dokument nema vjerodostojnost niti se može smatrati zakonitim jer u postupku nije verificiran: na izvještaj o obavljenom upravnom nadzoru nad HNK-om, koji datira od 26. srpnja ove godine, reagirali smo očitovanjem na koje ni na kakav način nije odgovoreno. Nismo primili nikakvu obavijest o daljnjem vođenju postupka, pa ni obavijest o završetku postupka upravnoga nadzora nad HNK-om, a upravo je to dokument kojim se zakonski okončava procedura provođenja upravnoga nadzora – istaknula je intendantica Dubravka Vrgoč.




Ona izvještaj ministarstva drži dokazom zlouporabe službenog položaja i ovlasti »odgovorne osobe koja je uzurpirala javni prostor radi pogodovanja privatnim interesima«.


Vrgoč smatra znakovitim i to što je izvješće objavljeno u posljednjem danu mandata tehničkog ministra kulture Zlatka Hasanbegovića. U njezinom očitovanju od 26. rujna, na koje se ministar oglušio, zahtijevalo se i suspendiranje izvještaja i pokretanje stegovnog postupka protiv osoba uključenih u njegovu izradu. Na potonjem intendantica Vrgoč inzistira i dalje, što objašnjava tvrdnjom da su negativne ocjene funkcioniranja HNK-a, donesene mimo regula pravnog poretka, narušile ugled te institucije.


Jedan od primjera spornih točaka izvješća na koje Dubravka Vrgoč upozorava je i ona koja se tiče Pravilnika o sistematizaciji radnih mjesta, a koja sadrži niz negativno ocijenjenih praksi.


– Ministarstvo kulture dalo je suglasnost i na Pravilnik o radu i na Pravilnik o sistematizaciji radnih mjesta, te s obzirom na to da se od donošenja navedenih pravilnika nisu izmijenili propisi, a što bi zahtijevalo ponovnu izmjenu navedenih općih akata, postavlja se pitanje koji je legitiman cilj ispitavanja zakonitosti općih akata na koji je već dana suglasnost – kaže Vrgoč i ponavlja da je samom objavom tog izvješća »bezrazložno pričinjena enormna šteta kazalištu«.


Ispravljene nepravilnosti


Očitovanje na Izvješće, upućeno ministru Hasanbegoviću, predsjedniku Kazališnog vijeća HNK-a Zagreb Dušku Ljuštini, gradonačelniku Milanu Bandiću i pročelniku zagrebačkog Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport Ivici Lovriću, Vrgoč je jučer ponudila na uvid javnosti. U njemu je, stavku po stavku, negirana negativna ocjena upravnog nadzora.


– Ne samo da HNK u mom mandatu nije radio mimo zakonske procedure, nego su brojne zatečene nepravilnosti ispravljene, a transparentnost poslovanja povećana – zaključila je Vrgoč, poručivši da je ovim izvještajem Hasanbegovićevo ministarstvo izvršilo pravno nasilje.


– Osobe koje su načinile taj izvještaj i pokušavaju ga prezentirati kao relevantan i vjerodostojan dokument, zapravo opstruiraju pravni poredak RH, ne priznavajući činjenice, ne poštujući temeljne propise i svoju ulogu u društvu te u konačnici Ustav RH, rekla je Vrgoč.