Nema ga u proračunu

Hoće li ove godine biti Festivala pučkog teatra Omišalj-Čavle?

Kim Cuculić



    Robert Zaharija, savjetnik općinskog načelnika zadužen za kulturu, sport i obrazovanje, kaže da Općinsko vijeće Općine Čavle izgleda smatra da Festival pučkog teatra nije nešto što bi trebalo sufinancirati, te da se s takvim stavom ne slaže. Ovogodišnji Festival će ipak pokušati organizirati uz pomoć sponzora i drugih izvora financiranja.   


Utopljeni u »stavku«?


Za komentar smo pitali općinskog načelnika Željka Lambašu, koji nam je pojasnio da je Festival pučkog teatra sad uklopljen u jedinstvenu manifestaciju »Kulturno leto va Kaštelu«, čija je organizacija prepuštena Turističkoj zajednici Općine Čavle. U sklopu toga sufinancira se i Festival pučkog teatra – objasnio je Lambaša. 


    Na službenim web-stranicama Općine Čavle objavljen je proračun za 2012. godinu. U programima kulture nema ni »Kulturnog leta« ni Festivala pučkog teatra, ali postoji stavka »Ostali programi u kulturi« kojoj je dodijeljeno 240.000 kuna. U kuloarima se pak pronio glas da ovoga ljeta neće biti ni »Kulturnog leta va Kaštelu«, kao ni Festivala pučkog teatra.    




    Damir Jakovčić, voditelj Odsjeka za prosvjetu, kulturu, informiranje i sport Općine Omišalj, pretpostavlja da je u pitanju neka greška i da će se postići dogovor s Općinom Čavle. Jakovčić također dodaje da sufinanciranje Općine Omišalj nije upitno. Prema njegovim riječima, Festival pučkog teatra ide dalje.  


 Festival ide dalje


Prošle godine festivalsko vijeće činili su Špiro Guberina (direktor festivala), Stojan Matavulj (selektor), Anivija Baldigara (Centar za kulturu Općine Omišalj), Katica Jakovčić (Turistička zajednica Općine Omišalj), Damir Jakovčić (Općina Omišalj), Robert Zaharija (Općina Čavle) i Lidija Molnar Čargonja (Dramska kumpanija »Tavaloni«). Organizator festivala je Centar za kulturu Općine Omišalj, a suorganizatori su Dramska kumpanija »Tavaloni« – Čavle, Turistička zajednica Općine Omišalj i Turistička zajednica Općine Čavle. Sredstva za realizaciju Festivala lani su osigurale općine Omišalj i Čavle te omišaljska Turistička zajednica, a potporu festivalu pružaju i Ministarstvo kulture te Primorsko-goranska županija.     U povodu 10. jubileja Festivala, poznati glumac Špiro Guberina izjavio je za naš list da ga posebno raduje prisustvo velikog broja djece na predstavama, a takve prve dječje impresije mogle bi biti presudne za njihovu daljnju ljubav prema teatru.