Treće izdanje

HNK Zagreb nastavlja s popularnim ciklusom “Filozofski teatar”, dolazi i Varoufakis

Hina

Nl arhiva

Nl arhiva

Osim nekih od najznačajnijih političara, intelektualaca i aktivista, Filozofski teatar u ovoj će sezoni obilježiti i spoj filozofije i rock and rolla u susretu talijanskog filozofa Franca B. Bifa i pjevača Primal Screama Bobbyja Gillespieja



ZAGREB Hrvatsko narodno kazalište Zagreb i ove godine nastavlja s vrlo popularnim ciklusom »Filozofski teatar«, koji u razgovorima o aktualnim temama u kontekstu suvremenog društva i mjestu kazališta u njemu ugošćuje istaknuta imena inozemne i domaće filozofske i umjetničke scene, a njegovo će treće izdanje, kako je predstavljeno jučer u Zagrebu, predstaviti program koji će »još malo pomaknuti granice«, kako je to rekao urednik FT-a Srećko Horvat.


– Ove godine želimo još malo odstupiti od uobičajenog okvira i dovesti na pozornicu HNK-a istaknute svjetske intelektualce, ljude koji izviru iz neočekivanih okvira – rekao je Horvat najavivši spoj ekonomije, sociologije, filozofije pa čak i rock and rolla, a prvi gost bit će, u nedjelju 30. listopada, britansko-pakistanski filozof, pisac i aktivist Tariq Ali, koji je prošle sezone otkazao gostovanje zbog bolesti.


– Ali, koji je već dobro poznat hrvatskoj publici, u HNK ovaj put dolazi isključivo u svojstvu dramskog pisca, kao autor teksta »Nove pustolovine Don Quijotea«, koji je premijerno izveden upravo u HNK-u Zagreb u veljači ove godine – kazao je Horvat, koji će s istaknutim gostom razgovarati »o temama aktualnima ne samo u Europi nego i u cijelome svijetu, od izbjegličke krize, do potpunog raspada društvenih vrijednosti kojima svjedočimo«.




HNK-ovu publiku očekuje i gostovanje u Zagrebu poznatog poljskog sociologa Zygmunta Baumana, »jednoga od najvažnijih i najutjecajnijih sociologa današnjice«, autora više od 60 knjiga od kojih se mnoge ubrajaju u klasike sociološke i teorijske literature. No kao posebno iznenađenje Horvat je najavio za nedjelju 4. prosinca razgovor s bivšim grčkim ministrom financija Yanisom Varoufakisom, »čovjekom kojega ne treba previše predstavljati; čovjekom kojega nazivaju ‘rock zvijezdom među ekonomistima’, koji se proslavio oštrim suprotstavljanjima mjerama štednje EU-a, a kojemu je u Hrvatskoj objavljeno i nekoliko knjiga«.


Osim nekih od najznačajnijih političara, intelektualaca i aktivista iz svih dijelova svijeta, Filozofski teatar u ovoj će sezoni obilježiti i jedna posebnost, spoj filozofije i rock and rolla, u susretu u siječnju iduće godine na pozornici HNK-a jednoga od najzanimljivijih talijanskih filozofa Franca B. Bifa i pjevača kultnog sastava Primal Scream Bobbyja Gillespieja, čiji je posljednji album »Chaosmosis« izravno inspiriran Bifovom filozofijom.


– Bit će to još jedno ovosezonsko iznenađenje kojim istupamo iz uobičajenih okvira kazališta, filozofsko-rockerski dijalog kroz koji ćemo pokušati po prvi puta na pozornici otkriti na koji način jedan rocker promišlja filozofiju, a na koji način jedan filozof promišlja rock – kazao je Horvat te kao još jednu posebnost ovogodišnje sezone naveo knjigu istaknutog francuskog filozofa Alaina Badioua »Rapsodija za teatar«, objavljenu u izdanju HNK-a, kao »manifest nekog novog teatra za 21. stoljeće, u kojemu se Badiou vraća na filozofiju i tvrdi da je upravo kazalište ‘put ka istini’«.