Ples i neverbalno kazalište

Festival u Svetvinčentu: Saznajte što vas čeka na legendarnoj kulturnoj manifestiaciji

Hina

Foto: Dusko Marusic/PIXSELL

Foto: Dusko Marusic/PIXSELL

Između desetak ovogodišnjih plesnih izvedbi na Festivalu će se, prema odabiru glumca i redatelja Edvina Liverića, predstavnika Hrvatske za Aerowaves, predstaviti nekoliko naslova koji dolaze s te platforme, o čijem značaju svjedoči da se na njezin posljednji natječaj prijavilo oko 600 radova i projekata



ZAGREB »Hidden in Plain Sight«, nova predstava austrijske plesne kompanije »Hungry Sharks« i Valentina Alferyja otvorit će 20. srpnja u Svetvinčentu 18. izdanje Festivala plesa i neverbalnog kazališta.


Riječ je o koreografiranoj slagalici sastavljenoj od urbanog plesa koji publiku poziva da se uključi u pustolovno putovanje u potrazi za međusobnim odnosima, ističe se u najavi ovogodišnjeg festivala koji će do 23. srpnja tradicionalno mali istarski gradić pretvoriti u živahno središte suvremenog plesa.


Nadahnuta motivima Oscarom nagrađenog kratkog filma »Tango« Zbigniewa Rybczynskog, ta je izvedba sjajan primjer kako se urbani ples iz uličnog stila može razviti u umjetničku predstavu koja ne kompromitira njegovu svježinu, i pritom publici jasno i opipljivo predočiti važnost poticaja koje dobivamo od drugih ljudi, dodaje se.




»Hidden in Plain Sight« posljednji je projekt u sklopu europske plesne platforme Aerowaves, mreže plesnih stručnjaka iz tridesetak europskih zemalja koja već dvadesetak godina radi selekciju ponajboljih mladih koreografa.


Između desetak ovogodišnjih plesnih izvedbi na Festivalu će se, prema odabiru glumca i redatelja Edvina Liverića, predstavnika Hrvatske za Aerowaves, predstaviti nekoliko naslova koji dolaze s te platforme, o čijem značaju svjedoči da se na njezin posljednji natječaj prijavilo oko 600 radova i projekata.


Po Liverićevim riječima, prilikom izbora predstava vodio je računa o tome da se pokaže široki spektar promišljanja suvremenog plesnog izričaja. Bilo mu je važno i da je rad promišljen dobrom idejom koja je ujedno dobra motivacija za originalnost u koreografiranju, da ima jasnu i čvrstu strukturu, da je koreografija otplesana sa žarom i uvjerenjem, da će djelo izgledati dobro i u novim, specifičnim uvjetima izvedbe, da se radi o autorima koji još nisu poznati našoj publici te onima za koje je uvjeren da je pred njima svjetla budućnost na europskoj plesnoj sceni.


Jedan od njih je i projekt »Your Mother at My Door« o odnosu plesa i zvuka, rezultat suradnje mađarskih plesnih umjetnika Emese Cuhorka i Laszla Fulopa koji djeluju unutar plesne kompanije Timothy and the Things.


»Kroz ironiju i dezorijentiranost, dvoje umjetnika pokušavaju odgovoriti na razna pitanja na osoban i zabavan način, stvarajući lako shvatljivu i ujedno fascinantno kompleksnu koreografiju«, napominje se u najavi predstave.


S iste platforme dolazi i još »Alien Express« slovenskih umjetnika Žigana Krajnčana i Gašpera Kunšeka, svojevrsno plesno putovanje kroz preobrazbe, dok portugalsko-brazilski duo Jonas Lopes i Lander Patrick donose predstavu »Adorabilis« s plesom u »hobotnica-stilu, svrha kojega je progutati, probaviti i izbljuvati razne kulturne i prirodne reference«.


U okviru festivala izvest će se i »Open Wound« Laure Aris Alvarez, dio serije solo radova »MicroActions« te plesačice, koreografkinje i međunarodne pedagoginje koja svojim predstavama želi razviti trajni dijalog između suvremenog plesa, drugih umjetničkih disciplina i gledatelja.


Predstava »The Devil’s Garden« Zagrebačkog plesnog ansambla bavi se temom ženske stvarnosti – njezin autor, američki umjetnik David Hernandez koji je koreografirao to djelo za hrvatske plesačice, postavio se kao svjedok, kao netko izvana tko promatra što se događa, želeći da i publika doživi nešto slično onome što je on doživio gledajući jedan svijet izvan svog vlastitog.


Studenti prve godine studija suvremenog plesa izvest će, u koreografiji Ane Mrak, kratku plesnu cjelinu »U nizu«, nastalu kao rezultat 12-dnevne radionice, a prema koncepciji i koreografiji Martine Nevistić u programu je i predstava »Horizont događaja«, koja daje uvid u nadrealan svijet androgenih bića.


Posljednji dan festivala izvest će se dvije španjolske predstave -»Cualquier Manana« Alvara Estebana i Laure Aris Alvarez, opisana kao »intimni duet o urođenoj tuzi slomljenih stvari« te »Birdie« kazališne kompanije Agrupacion Senor Serrano, multimedijalno djelo s tri izvođača »koji se s humorom, kritikom i predanošću ljudskom rodu hvataju u koštac s kaotičnim svijetom«.