Mjuzikl Evita

FABIJAN PAVAO MEDVEŠEK Jako se veselim i svojoj ulozi Che Guevare i radu u Rijeci

Aneli Dragojević Mijatović

Lijepo je kad te pozovu, ali kad se moraš i dodatno potvrditi, onda je još ljepše - Fabijan Pavao Medvešek

Lijepo je kad te pozovu, ali kad se moraš i dodatno potvrditi, onda je još ljepše - Fabijan Pavao Medvešek

To će biti prvi put da radim u Rijeci, jako se tome veselim. Velika mi je čast da ću nastupiti u riječkom HNK-u, koji iznimno cijenim, i općenito sam jako zadovoljan, kaže Medvešek, u šali dodajući da su mentalne pripreme već počele, dok one prave kreću na jesen



Novi riječki Che Guevara, naravno onaj u mjuziklu »Evita« Andrewa Lloyda Webbera koji će u Hrvatskom narodnom kazalištu Ivana pl. Zajca premijerno biti izveden u siječnju iduće godine, akademski je glumac Fabijan Pavao Medvešek, inače član ansambla Kazališta Komedija iz Zagreba, koji je uz zapažene uloge unutar matične kuće, ostvario i više filmskih i televizijskih uloga.


Medvešek se prijavio na audiciju koju je raspisao riječki HNK, pri čemu se, osim glazbenog i glumačkog, tražilo i plesno znanje, visoka razina koordinacije i muzikalnosti, te kao prednost znanje iz područja tango plesa.


Među 12 kandidata očito se izdvojio mladi Medvešek, inače sin poznatog hrvatskog režisera i glumca Renea Medvešeka, koji je u smislu zanimanja krenuo očevim stopama, međutim suvereno kroči svojim putem i gradi vlastitu karijeru.




​Medvešek se trenutačno odmara, plovi po Jadranu, a u kraćem telefonskom razgovoru ovaj simpatični i pristupačni mladi glumac rekao nam je da je vrlo uzbuđen što je dobio ovu ulogu te da se jako veseli i angažmanu u riječkom HNK-u i samoj Rijeci.


Uloge karizmatika ​


– To će biti prvi put da radim u Rijeci, jako se tome veselim. Velika mi je čast da ću nastupiti u riječkom HNK-u, koji iznimno cijenim, i općenito sam jako zadovoljan, kaže Medvešek, u šali dodajući da su mentalne pripreme već počele, dok one prave kreću na jesen, pri čemu je premijera u siječnju.


Mjuzikl je zahtjevna forma, no Medvešeku nije strana jer se u njoj već okušao, tumačeći ulogu Jude u mjuziklu »Jesus Christ Superstar«, svoje matične kazališne kuće.  


– To mi je bilo nevjerojatno iskustvo, mjuzikl je spoj glume, pjesme i plesa, međutim, i dalje je naglasak na priči: to je u biti dramska predstava koja se priča, ali kroz glazbu. Tako da se iznimno veselim što ću opet imati priliku dokazivati se u ovoj formi, tumači Medvešek.


​Na pitanje je li uobičajeno da domaće kazališne kuće raspisuju audicije, odnosno koliko je to često, Medvešek veli da baš i nema puno audicija što je, smatra, šteta, jer smanjuje mogućnost sudjelovanja u projektima koji nisu striktno vezani za matične kuće, dok su, kaže, s druge strane upravo audicije odličan filter za pronalaženje nevjerojatnih talenata iz različitih svjetova.


Činjenica da je ulogu opet dobio na audiciji, tim mu je bitnija.


Foto Petar Čučo Grabovac


Foto Petar Čučo Grabovac



– Lijepo je kad te pozovu, ali kad se moraš i dodatno potvrditi, stati pred ljude, glumiti, plesati, pjevati, pred komisijom, te biti izabran među tako šarolikom konkurencijom, onda je to još ljepše, ističe Medvešek.


Juda u »Jesusu«, mladi svećenik u jednoj domaćoj televizijskoj seriji (nakon čega ga navodno na ulici pozdravljaju s »Faljen Isus«), sad Ernesto Che Guevara… Uloge karizmatika očito se lijepe za njega, no boji li se da će ga nakon riječke predstave svi gledati kao lijevog revolucionara, pitamo.


– Hahaha, nisam razmišljao o tome na taj način. Kao prvo, ne ulazim ni u kakve političke teme, to mi je potpuno strano, a drugo, dio je glumačkog posla da te poistovjećuju s likovima, to se ne može izbjeći, niti od toga bježim, rezonira Medvešek, pa dodaje da mu je možda i fizički izgled malo pomogao – crn je, taman, kao i Che, tipski mu pomalo sliči…


​Che i Evita


No, otkud uopće Che Guevara u priči o Eviti Peron, svojevremenoj kontroverznoj i karizmatičnoj prvoj dami Argentine (u riječkoj predstavi utjelovit će je Leonora Surian Popov), pitanje je koji si mnogi postavljaju.


– Vjerojatno nije bilo stvarne interakcije između njih, ovo je ipak neka brodvejska verzija, no Che se zapravo javlja kao narator, on priča priču, kaže nam Medvešek, koji općenito misli da će prikazivanje ovog mjuzikla u Rijeci biti pun pogodak, jer riječ je o velikom projektu, slavnom mjuziklu, koji će privući publiku, prerasti u pravi spektakl…


O tome je nedavno govorila i redateljica Renata Carola Gatica koja je uvjerena da će »Evita« na riječkim daskama ponoviti uspjeh »Sunset Boulevarda«.


Che prije 60 godina u Rijeci


Upravo se ove godine, 19. kolovoza, navršava točno 60 godina kako je Che Guevara posjetio Rijeku. Kubanska delegacija posjetila je 1959. tadašnju Jugoslaviju kako bi vidjela kako u njoj funkcionira samoupravni socijalizam, a posjetili su, između ostalog, tadašnje gradske vlasti, Trsatsku gradinu, brodogradilište »3. maj«.


Ernesto Che Guevara trajna je inspiracija revolucionara i buntovnika, ali i brojnih umjetničkih ostvarenja, među kojima je i ovaj poznati mjuzikl Andrewa Lloyda Webbera, u kojem su se u ulozi Che Guevare okušali i Ricky Martin, Antonio Banderas…