Nepotpisani ugovor

Drama u Zajcu: Talijanska drama ostala bez dotacija iz Italije, kazalište bi moglo biti ovršeno

Kim Cuculić

Foto Silvano Ježina

Foto Silvano Ježina

Ugovor s Narodnim sveučilištem u Trstu, koji osigurava sredstva, trebao je biti potpisan još u travnju ove godine, no to se ni do sada nije dogodilo pa su u pitanje došle predstave TD-a



RIJEKA Zbog eskalacije problema u financiranju Talijanske drame, u HNK-u Ivana pl. Zajca sazvana je izvanredna konferencija za novinare. Već početkom listopada ove godine ravnatelj Talijanske drame Giulio Settimo ukazao je na dramatičnu situaciju u pogledu financiranja ove umjetničke grane riječkog HNK-a, jer još uvijek nije bio potpisan ugovor s Narodnim sveučilištem u Trstu koji osigurava sredstva od Ministarstva vanjskih poslova i međunarodne suradnje Republike Italije.


Ugovor je trebao biti potpisan još u travnju ove godine, no to se ni do sada nije dogodilo. U pitanju su sredstva od 118.000 eura, pa su zbog nepotpisivanja ugovora i neisplate novca u pitanje došle predstave Talijanske drame i turneje. Kako je kazao intendant riječkog HNK-a Marin Blažević, ovime prvi put od 1947. godine nisu uplaćena sredstva talijanske Vlade za financiranje Talijanske drame.


Milijunski manjak


– Zbog toga je HNK-a Ivana pl. Zajca svoju proračunsku, poslovnu i programsku godinu završilo s manjkom od milijun kuna. Zahvaljujući naporima Maurizija Tremula tijekom dvije godine uspjeli smo da se Talijanska drama financira direktno preko Talijanske unije, no ove godine ponovno se vratilo na praksu doznačivanja sredstava putem Narodnog sveučilišta u Trstu.




Sada se po prvi put u povijesti Talijanske drame dogodilo da nije dobila sredstva za programe koji su već realizirani. Ako sredstva za programe TD-a ne budu uplaćena do kraja tekuće sezone, moglo bi se dogoditi da u drugoj polovici 2019. neće biti programa Talijanske drame.



Kao intendant donio sam odluku da će se producirati program do iznosa kojim rad TD-a sufinanciraju vlade Hrvatske i Slovenije te Istarska županija, dok 13 plaća zaposlenika financira Grad Rijeka.


Radi toga ću morati predložiti Gradu Rijeci da se promijeni program Talijanske drame u okviru sredstava s kojima raspolaže, što bi značilo smanjivanje ansambla i programa. Mislim da ovo nije samo kulturni, nego i ozbiljan politički problem – istaknuo je Blažević, upozoravajući da bi na temelju već potpisanih autorskih ugovora i računa riječki HNK mogao biti ovršen, a kad od 1. siječnja uđe u sustav riznice, svaki suradnik i dobavljač može ovršiti i račun Grada Rijeke.


Kriza u Italiji


Giulio Settimo istaknuo je i da ako sredstva iz Italije ne dođu, Talijanska drama bit će limitirana na svega dvije premijere godišnje, a u pitanje će doći i turneje. Time TD neće moći ispuniti cilj da održi talijansku kulturu u Hrvatskoj i Sloveniji. Zašto je došlo do problema u financiranju Talijanske drame, objasnio je predsjednik izvršnog odbora Talijanske unije Marin Corva.


– Ove godine Narodno sveučilište u Trstu zapalo je u krizu, što je dovelo do blokade mnogih aktivnosti talijanske nacionalne zajednice, uključujući Edit, Centar za povijesna istraživanja u Rovinju te škole na talijanskom jeziku. Ovo nije problem talijanske vlade, nego Narodnog sveučilišta u Trstu. Vlada u Italiji daje potporu Talijanskoj drami i talijanskoj nacionalnoj manjini.


U tršćansko Narodno sveučilište došao je upravitelj koji u razdoblju od šest mjeseci mora riješiti ono što nije izvršilo dosadašnje rukovodstvo. S obzirom na nastalu situaciju, Talijanska unija odlučila je HNK-u Ivana pl. Zajca dati pozajmicu da se uopće pokrenu aktivnosti Talijanske drame. Bile su to dvije pozajmice u ukupnom iznosu od 50.000 eura.


U dogovoru s talijanskom Vladom pokušat ćemo pronaći način da pozajmicu pretvorimo u predujam. Zbog zakonskih odredbi sada ingerencije ima Narodno sveučilište, pa bi situacija sigurno bila bolja da se Talijanska drama financira putem Talijanske unije – zaključio je Corva, dodajući da su u kontaktu s Ministarstvom kulture RH i saborskim zastupnikom Furijem Radinom.