Imenovanje

Dora Ruždjak Podolski nova intendantica Dubrovačkih ljetnih igara

Hina



Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek imenovala je redateljicu Doru Ruždjak Podolski intendanticom Dubrovačkih ljetnih igara, u dogovoru s dubrovačkim gradonačelnikom Matom Frankovićem, objavilo je Ministarstvo kulture na svojim internetskim stranicama.


Kako se ističe u priopćenju, istaknuta redateljica Dora Ruždjak Podolski svojim će dosadašnjim zapaženim umjetničkim radom i stručnim kvalifikacijama zasigurno pridonijeti kvaliteti i daljnjem razvoju najznačajnijeg nacionalnog festivala Dubrovačkih ljetnih igara.Nova intendantica imenovana je 30. kolovoza. Ministrica kulture uputila je i pismo zahvale dosadašnjem intendantu Mladenu Tarbuku koji je svojim radom u suradnji s pomoćnicima, pridonio uspješnom predvođenju programa Dubrovačkih ljetnih igara, dodaje se u priopćenju.Dora Ruždjak Podolski diplomirala je kazališnu režiju i radiofoniju na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu 1997. godine. Režirala je sedamdesetak dramskih, opernih i operetnih predstava u kazalištima diljem Hrvatske: Hrvatskim narodnim kazalištima u Zagrebu, Splitu, Osijeku i Rijeci, ZGK Komedija, GK Trešnja, ZKM-u, GDK Gavella, Dubrovačkim ljetnim igrama i dr. Gostovala je u Sloveniji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Rusiji, gdje je u Sankt Peterburgu postavila mjuzikl »Chicago» i u Kanadi, gdje je u Torontu postavila Zajčevu operu »Nikola Šubić Zrinjski«.Među njezine najbolje režije, ističe se u priopćenju, ubrajaju se opere »Madama Butterfly« i »La Boheme« G. Puccinija, »Traviata« G. Verdija, »Acis i Galatea« G. F. Händela, »Carmen« G. Bizeta, mjuzikli »Chicago« J. Kandera – B. Fossea – F. Ebba, »Cabaret« J. Masteroffa – F. Ebba – J. Kandera, »Ljepotica i zvijer» L. Woolverton – T. Ricea – H. Ashmana, dramske predstave »Tragedija mozgova« J. P. Kamova, »San ljetne noći« W. Shakespearea, »Priča o vojaku« I. Stravinskoga – C. F. Ramuza, »Žena – bomba« I. Sajko, »Slučajevi običnog ludila» P. Zelenke, »Regoč« I. B. Mažuranić, »Dorothy Gale» T. Zajeca, »Ana Karenjina« L. N. Tolstoja, »Posljednji dani mira« I. Vidića, »Črna mati zemla« K. Novaka i T. Zajeca.Režirala je svečanosti dodjele novinarske nagrade Crni mačak, diskografske nagrade Porin, Nagrade hrvatskog glumišta, svečano otvorenje Dubrovačkih ljetnih igara te svečanost ulaska Republike Hrvatske u Europsku uniju. Autorica je knjige stihova »Šetač« i libreta za operu »Komorni trio« Olje Jelaske, izvedenu na Muzičkom biennalu Zagreb 1997.Za svoj je rad dobila je mnoge nagrade poput Nagrade Goran za mlade pjesnike, nagrade Naj, naj festivala za režiju dječje predstave »Postojani kositreni vojnik«, 2006., Nagradu hrvatskog glumišta za režije mjuzikla »Chicago«, 2004. i »Ljepotica i zvijer«, 2008. te opere »Madame Buffault«, 2015., koje su osvojile istu nagradu kao najbolje predstave u cjelini.

Vodila je i režirala nekoliko projekata triju umjetničkih akademija i TTF-a – »Ljubavni napitak« G. Donizettija, »Čarobna frula« W. A. Mozarta, »Slavuj« I. Stravinskoga, »Madame Buffault« B. Papandopula i »Agrippina« G. F. Händela, nagrađenih Posebnom rektorovom nagradom (2008., 2010., 2013.,2015. i 2016.). Njezine režije predstava »Čarobna frula« i »La Boheme» u splitskome HNK nagrađene su Nagradom Milka Trnina. S kolegom Sašom Božićem napisala je tekst »Rent a friend« koji je 2012. nagrađen Nagradom ASSITEJ-a.


S redateljicom Frankom Perković osnovala je Kazališnu udrugu frustriranih redatelja /KUFER 2001., koja je afirmirala niz mladih umjetnika; redatelja, glumaca, plesača i koreografa, a od 2012. osnovale su i vode Umjetničku organizaciju Ruždjak i Perković /RUPER. Bila je ravnateljica dramskog programa Dubrovačkih ljetnih igara od 2009. do 2012. godine. U zvanju docentice predaje glumu na Akademiji dramske umjetnosti i Muzičkoj akademiji u Zagrebu.