Premijera

“Divmali grad” u GKL Rijeka: Originalan i inovativan pristup baštini

Kim Cuculić

Riječki GKL dobio je predstavu u kojoj se na izvrstan način povezuju baština i suvremenost



S predstavom »Divmali grad« Gradsko kazalište lutaka Rijeka otvorilo je novu sezonu, koja je u znaku »neobične baštine«. Kao polazište za ovaj multimedijalni projekt, pod vodstvom autorice i redateljice Olje Lozice, poslužile su kastavske i liburnijske legende. U početku inspirirana etnografskom studijom »Kastavština« Ive Jardasa, predstava se odmakla od konkretnog konteksta, stvarajući izvanvremensku i univerzalnu priču koja svojim inovativnim pristupom postaje bliska i današnjim naraštajima.


U »Divmalom gradu« isprepleću se realno i fantastično, stvaran život u ruralnoj sredini i bajkovitost. Povezivanjem jednog drevnog svijeta sa suvremenim tehnologijama, hrvatska baština je osuvremenjena i revitalizirana te više nije šturi i arhaični etnografski zapis. U središtu je priča o stanovnicima malog grada i braći divovima. Predstava počinje kao pripovjedački teatar – glumci Almira Štifanić i Damir Orlić pripovijedanjem uvode gledatelje u priču, a radnja se odvija na »ekranu« na kojemu se projiciraju video materijali sa snimljenim glumcima-lutkarima.


»Animirani« lutkari


Dok se u lutkarskom kazalištu animiraju lutke, u ovom slučaju su na originalan način »animirani« sami lutkari, koji su postali poput likova iz crtanog filma. U načinu oblikovanja projekcija i svjetla Ivana Lušičića Liika ima i elemenata teatra sjena i kazališta objekata. Sukladna poetici animiranog filma je i glazba Matka Botića, koji je ujedno i dramaturg predstave. Njegova glazbena kulisa je ludička i pridonosi karakterizaciji tipičnih likova malog grada, koji su prikazani duhovito pa i pomalo karikaturalno.




Interaktivnom suigrom glumaca i unaprijed snimljenih i montiranih igrano-animacijskih sekvenci, rekonstruiran je svakodnevni život stanovnika jednog gradića.


Veliki i mali


Zaplet priče nastaje u trenutku kad divovi – koji su dotad živjeli u dobrosusjedskim odnosima s manjim i slabijim sumještanima – odluče izgraditi dvorac do neba. Njihova gramzivost i megalomanija uskoro će naštetiti »malim ljudima«. U ovom odnosu »velikih« i »malih«, odnosno običnih ljudi i moćnika, mogu se prepoznati i današnji odnosi u svijetu. No, kad jedan od divova oboli, shvatit će da mu u trenutku kad je izgubio zdravlje dvorac više nije od koristi…


Gradsko kazalište lutaka Rijeka dobilo je originalnu predstavu u kojoj se na izvrstan način povezuju baština i suvremenost, živa igra glumaca i digitalna tehnologija. Uspješnosti predstave pridonijeli su glumci Almira Štifanić, Karin Fröhlich, Petra Šarac, Andrea Špindel, Zlatko Vicić, Damir Orlić, David Petrović, Alex Đaković, Goran Zelić i Vanja Jovanović, dok je scenografkinja i autorica likovnih rješenja Lara Badurina.