Najava predstave

“Čuvaj se vuka ili Crvenkapica”: Hrvatska i talijanska verzija poznate bajke u “Zajcu”

Kim Cuculić

U hrvatskoj verziji Njega i Nju igraju Denis Brižić i Nika Ivančić

U hrvatskoj verziji Njega i Nju igraju Denis Brižić i Nika Ivančić

Predstavu s dvoje glumaca režira Giorgio Amodeo – na hrvatskom će biti izvedena 10. prosinca u HKD-u, a na talijanskom jeziku 24. siječnja iduće godine



RIJEKA Premijera predstave »Čuvaj se vuka ili Crvenkapica« najavljena je za subotu, 10. prosinca, u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku s početkom u 19.30 sati. Predstava je nastala iz suradnje Hrvatske i Talijanske drame HNK-a Ivana pl. Zajca, a riječ je o adaptaciji poznate bajke o Crvenkapici. Kako su ovim povodom podsjetile v. d. ravnateljica Hrvatske drame Jelena Kovačić i v. d. ravnateljica Talijanske drame Rosanna Bubola, iz suradnje ovih dviju umjetničkih grana riječkoga kazališta već su nastale predstave »Pinocchio« i »Dugonja, Trbonja, Vidonja«.


Naslov »Čuvaj se vuka ili Crvenkapica« ima hrvatsku i talijansku verziju, s time da su autorske ekipe iste, a glumci različiti. Premijera talijanske verzije bit će je 24. siječnja sljedeće godine.


U hrvatskoj verziji Njega i Nju igraju Denis Brižić i Nika Ivančić, a u talijanskoj verziji naslovljenoj »Attenti al lupo ovvero Cappuccetto rosso« glume Anton Plešić i Ivna Bruck.


Redatelj i dramaturg Giorgio Amodeo ovu je verziju »Crvenkapice« najavio kao predstavu za djecu i obitelji, istaknuvši da je riječ o »maloj velikoj predstavi«:– Kako bismo razlikovali jednu predstavu od druge, nećemo računati samo na fizičke i vokalne razlike glumaca, već i na običaje i tradiciju ansambala, a osobito na karakteristike jezika i njihovih govora. Raznolikost je bogatstvo. Izazov je zadržati najbolje iz oba ansambla i stvoriti sintezu između njih – ističe Amodeo.

U ovoj adaptaciji poznate bajke Crvenkapica je razigrana djevojčica koja se voli igrati sa svojim tatom. Oca tumači Denis Brižić, koji je kazao da predstava, među ostalim, govori o tome što su sve roditelji spremni učiniti kako bi dijete zadržali uza se. To je trenutak kad djeca postanu mali ljudi, a mama i tata to ne priznaju – osvrnuo se Brižić. Djevojčicu, odnosno Crvenkapicu, tumači studentica glume Nika Ivančić, čime riječki HNK otvara vrata studentima glume u Rijeci.


Suradnica na adaptaciji Nataša Antulov istaknula je kao odlike ove predstave zaigranost i magičnost. Skladatelj je Aleksandar Valenčić, scenografkinja Aleksandra Ana Buković, kostimografkinja Manuela Paladin Šabanović, oblikovatelj svjetla Ivan Bauk, a asistent redatelja Edo Kalebić.