Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 13° 1
Sutra: 13° 13° 1
23. siječnja 2020.
Praizvedba u HNK Ivana pl. Zajca

"Blue Butterflay" pršti koreografskom i plesačkom strašću

Dio predstave u kojoj sudjeluju Anita Rumac i Tamara Bračun iz Udruga osoba s cerebralnom i dječojm paralizom oduševio publiku
Dio predstave u kojoj sudjeluju Anita Rumac i Tamara Bračun iz Udruga osoba s cerebralnom i dječojm paralizom oduševio publiku
Autor:
Objavljeno: 8. travanj 2011. u 20:41 2011-04-08T20:41:07+02:00

Ono što oduševljava u »Plavom leptiriću« je strastveni ples čitavog ansambla i zanesena svirka prijatelja u dubini scene. Riječki balet je skup sjajnih plesačkih individua, a svoj užitak i strast prema plesu prenijeli su na publiku

RIJEKA  Ansambl riječkog Baleta HNK Ivana pl. Zajca još jednom je iznenadio i oduševio publiku, ali i zadovoljio svoje koreografske i plesačke strasti! Predstava »Blue Butterfly« nastala iz koreografske radionice ansambla na čelu s mentorom Stašom Zurovcem, niz je plesnih brojeva u istom glazbenom stilu koji bi se mogao podvesti pod (kako i piše u programu) »gipsy swing s primjesama mediteranskog zvuka«.

Predstava je dakle autorsko djelo sedmoro koreografa – Irine Köteles, Svebora Zgurića, Oxane Brandiboure, Vitalija Kloka, Kristine Kaplan, Benjamina Durana i Staše Zurovca – nastala na glazbu također više autora (među kojima su Igor Karlić i Deni Šesnić), a u izvedbi ansambla »Molto cortese«, koji čine gitaristi Deni Šesnić, Zoran Petrović-Bebe, Dalibor Laginja, Marijan Blažina i Damir Halilić Hal kao gost, pa violinistica Maja Veljak, kontrabasist Valter Veljak, Damir Srok na bongosima i kao gost saksofonist Denis Razumović, sve u produkciji Igora Karlića.

»Blue Butterfly« početna je i završna skladba u predstavi, koju potpisuje Deni Šesnić s prijateljima iz sastava »Molto cortese«. Budući da za inspiraciju imaju stil belgijskog gitarista romskog podrijetla Djanga Reinhardta, to je i predstava u vizualnom smislu inspirirana tridesetim godinama prošlog stoljeća i barskom atmosferom (što podržava scenografija Stefana Katunara i kostimi Manuele Paladin-Šabanović).

Ono što oduševljava u »Plavom leptiriću« je energija kojom se skladbe izvode – strastveni ples čitavog ansambla i zanesena svirka prijatelja u dubini scene! Riječki balet je skup sjajnih plesačkih individua i sve su one ovom predstavom dobile svoju priliku – ali i razlog da se »isplešu« do maksimuma! Njihov užitak i strast prema plesu, prenijeli su na publiku, koja je ih skandiranjem zvala natrag na pozornicu. Na kraju večeri publika naprosto ne može prestati pljeskati – a čini se da bi i ansambl najradije sve ponovio ispočetka! 

Dio predstave, uklopljene u koreografski broj Kristine Kaplan (nastao u suradnji s Udrugom osoba s cerebralnom i dječjom paralizom), bile su i Anita Rumac i Tamara Bračun, djevojke koje su hrabro i potpuno suživljeno (iz invalidskih kolica) sudjelovale u »Intermezzu« Igora Karlića, prihvaćene potpuno ravnopravno od strane ansambla koji ih je uključio u igru. Ovaj broj dobio je i najveći aplauz, jer je pokazao novu dimenziju jedne plesne radionice.

Kako je »Blue Butterfly«, u režiji Staše Zurovca, nastao pod okriljem »KamovFesta«, to su ukupno predviđene svega tri predstave, ali za sve one koji ih ne stignu vidjeti u travanjskom terminu, postoje nagovještaji da će to moći na Riječkim ljetnim noćima!

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.