Gala izvedba

Bizetova “Carmen” od pulske Arene do riječkog Zajca

Davor Mandić

Foto: HNK Ivana pl. Zajca

Foto: HNK Ivana pl. Zajca

Riječko kazalište će u subotu, 23. studenoga postati jedino koje će pod krov staviti ovu gala izvedbu jedne od najpopularnijih svjetskih opera. U podjeli je, za razliku od pulske, i jedna promjena



RIJEKA – Predstava čija je ljetošnja pulska premijera u Areni najavljena kao izvedba koju se ne može vidjeti pod krovom ni jedne operne kuće u svijetu, bit će izvedena pod krovom HNK-a Ivana pl. Zajca. Riječko će kazalište u subotu, 23. studenoga postati jedino koje će pod krov staviti ovu gala izvedbu jedne od najpopularnijih svjetskih opera – »Carmen« Georgesa Bizeta.


U riječkoj podjeli razlika će od pulske biti samo u jednoj, ali važnoj ulozi, onoj Don Josea, kojeg će umjesto Aljaža Farasina igrati Luis Chapa. Carmen će i dalje tumačiti Ivana Srbljan, Micaelu Anamarija Knego, Escamilla Luka Ortar, Moralesa Robert Kolar, Zunigu Slavko Sekulić, Le Remendada Marko Fortunato, Le Dancairea Ivan Šimatović, Frasquitu Vanja Zelčić, Mércèdes Emilia Rukavina te Lillasa Pastiju Saša Matovina.


Drugi će biti i dirigent, pa tako Orkestrom i zborom Opere HNK-a Ivana pl. Zajca neće ravnati Yordan Kamdzalov, već Finac Kalle Kuusava. Predstava nema klasičnog redatelja, već se kao autori inscenacije potpisuju: Selma Banich, Sandra Dekanić, Marin Blažević i Alan Vukelić.




Bizetovo najpoznatije operno djelo Carmen iz 1875. nastalo je prema istoimenoj noveli Prospera Mériméa iz 1846., kako to napominje ljetošnja najava predstave.


– Carmen opisuje potpuno drugačiji svijet od onog uobičajeno prikazanog u operama toga vremena. U ovoj opasnoj priči likovi otvoreno pokazuju strastvenu, upravo slijepu ljubav, ljubomoru, prkos i bijes. »Carmen« je svoju planetarnu slavu stekla inventivnim melodijama koje su u sebe po prvi put utkale elemente španjolskog folklora. Carmen, koja je »rođena slobodna te slobodna i umire«, prikazana je snažnom i strastvenom glazbom, prepunom poznatih arija i zborskih dijelova uz koje ćete potajno pjevušiti – kaže se u najavi koja je pulsku produkciju opisala kao operu koju izvode sjajni solisti koji osvajaju svojom energijom, ekspresivnom glumom i scenskom pojavom.


Valja vidjeti kako će se produkcija namijenjena izvedbi na otvorenom »snaći« pod krovom riječkog kazališta, a nije zgorega napomenuti i to da predstava traje oko tri sata te se izvodi s jednom pauzom nakon drugog čina.