Svijet kazališta

Beograđani u Zagrebu: Atelje 212 s dvije predstave u rujnu u Kerempuhu

Hina

foto: kazalište Kerempuh

foto: kazalište Kerempuh

Zbog iznimnog talenta za otkrivanje suvremenih tema i njihovog prikazivanja na ekstreman način, LaButea mnogi smatraju jednim od najznačajnijih suvremenih američkih autora, navodi se u najavi predstave.



ZAGREB  – Zagrebačko Satiričko kazalište Kerempuh ugostit će u petak i subotu 15. i 16. rujna beogradski Atelje 212 s dvije uspješnice toga teatra, predstavama »Dar-mar« Neila LaButea u režiji Olivere Milenković i »Lice»Aleksandra Galina, koju je režirala Jelena Bogavac.


Predstava »Dar-mar« američkog filmskog redatelja, scenarista i dramskog pisaca Neila LaButea, u programu 15. rujna, najavljena je kao oštra, istodobno duhovita i opora, kritika društvene netolerancije i licemjerja suvremenog svijeta.


Riječ je o dvije jednočinke objedinjene u cjelovečernju predstavu, šoubiznis satiri o rasnoj netoleranciji pod nazivom »Novi zavjet« (The New Testament, 2009.), te komadu »Dar –mar« (Helter Skelter, 2008.), intimnoj bračnoj drami čija se radnja odvija u restoranu, čime postaje javna, te poprima oblik grčke tragedije.




Zbog iznimnog talenta za otkrivanje suvremenih tema i njihovog prikazivanja na ekstreman način, LaButea mnogi smatraju jednim od najznačajnijih suvremenih američkih autora, navodi se u najavi predstave.


»No, on je ponajprije majstor briljantnih dijaloga u kojima su nedovršene rečenice, predasi između dva glasa, lepršav vic, nagovještaji i preokreti, često važniji nego ekspliciran tekst. Sve je kod LaButea naizgled bezazleno, a zapravo strašno – upravo je to ono što ga izdvaja od ostalih pisaca«, dodaje se.


Glume Sofija Juričan, Bojan Žirović, Milan Nikitović, Jelena Petrović i Milenko Adamov.


U subotu 16. rujna u programu je predstava »Lice«, najavljena kao maestralna komedija jednog od najuglednijih ruskih scenarista i dramskih pisaca starije generacije, Aleksandra Galina, o životu »novih Rusa» – tajkuna i intelektualaca koji im služe.


»Komedija je to o gubitku identiteta, stvarnom i simboličnom; s likovima koje prepoznajemo iz našeg tabloidnog tiska i ‘glamuroznih’ društvenih događaja; ali i gorka, oštra, nadasve duhovita satira o tranziciji, i njenim herojima i žrtvama«, ističe se u najavi.


Ovaj put, ta priča nije ispričana iz perspektive »gubitnika«, običnih ljudi, već »dobitnika«, novopečenih »biznismena» i društvene elite koja sve više tu »pobjedu» osjeća kao preveliko breme s kojim se nije u stanju nositi.


Glumački ansambl čine Radoslav Milenković, Ivan Jevtović, Aleksandra Janković i Radmila Tomović.