Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 3° 1
Sutra: 3° 3° 1
22. siječnja 2020.
KAZALIŠTE ULYSSES

»Antigona – 2000 godina kasnije« - današnja aktualnost mitske priče

Tiskovna konferencija na Brijunima na kojoj je najavljena nova premijera / Foto CROPIX/ Goran Sebelic
Tiskovna konferencija na Brijunima na kojoj je najavljena nova premijera / Foto CROPIX/ Goran Sebelic
Autor:
Objavljeno: 12. kolovoz 2015. u 8:26 2015-08-12T08:26:09+02:00

»Antigona – 2000 godina kasnije« nastala je u koprodukciji s festivalom MESS, a režira je Lenka Udovički koja temu o preminulima i traženju grobova smatra i više nego aktualnom za naše vrijeme i naše područje

PULA Predstava »Antigona – 2000 godina kasnije« scenski propituje mitsku priču iz davnih vremena, priču koju je Sofoklo pisao i njome opisao vrijeme rađanja europske civilizacije u mukama, pobjede nad barbarizmom, i tako politički aktualno, kritički suvremeno zauvijek obilježio dramsko pismo koje poznajemo – rekla je dramaturginja Željka Udovičić Pleština u Prosperovom vrtu na Brijunima najavljujući na konferenciji za novinare novu premijeru u režiji Lenke Udovički, nastalu suradnjom kazališta Ulysses i Internacionalnog teatarskog festivala MESS iz Sarajeva, koja je na programu 15. kolovoza na Malom Brijunu.

Ansambl »Antigone«

Uz Maju Izetbegović, koja tumači ulogu Antigone, u predstavi – nastaloj prema prijevodu Svetlane Slapšak  – glume Dženana Džanić (Ismena), vladar u Tebi Kreont, Jokastin brat i ujak Antigone i Ismene je Rade Šerbedžija, dok Hemona glumi Ermin Bravo. Slijepi porok Tiresija je Damir Urban, a Euridika Katarina Bistrović-Darvaš. Ulogu Zborovođe ima Jelena Lopatić, a Dječak je Vedad Suljagić.

Kostimografkinja predstave je Bjanka Adžić Ursulov, scenografkinja  je Mirna Ler, koreografkinja Ivana Kalc, a scenski pokret radio je Mladen Vasary. Skladatelj je Nigel Osborne, video je napravio martino Šesnić, svjetlo Andrei Hajdinjak, a zvuk Davor Rocco.

– Istovremeno, to je priča koja nas upravo danas spretno sustiže i tjera da zastanemo, osvrnemo se i prepoznamo sebe, preispitamo vlastite stavove u ovom našem (ne)vremenu – kako interpretacijom mita tako i dokumentarističkim dramaturškim intervencijama koje otvaraju prostor diskusije o postojanju te teme kroz tisućljeća – dodala je Udovičić Pleština.

 Timski rad

Rade Šerbedžija koji u predstavi igra Kreonta naveo je da je sretan i ponosan što su napravili taj veliki kazališni posao i što su krenuli u koprodukciju, a posebno mu je drago što u predstavi glume i studenti s Odsjeka Gluma, mediji, kultura Sveučilišta u Rijeci te s Odsjeka za glumu sarajevske Akademije scenskih umjetnosti.

 – Rad na predstavi nije bio uvijek lagan, no zadovoljni smo postignutim te iznimnom sinergijom koja je stvorena radom i suradnjom glumaca raznih generacija – rekao je.

Redateljica predstave Lenka Udovički kaže da zadnjih dana rade bez prestanka – noću završavaju svjetlo na predstavi,  tu su i glumačke probe, a važan je bio i rad sa studentima koji su pokazali veliki entuzijazam.

»Dobrodošli u slobodu« s djecom Srebrenice

Skladatelj Nigel Osborne, koji surađuje s kazalištem Ulysses od samih početaka, već godinama radi s djecom iz Srebrenice i okolice, pripremajući na taj način i predstave. Ukupno 35 djece, od kojih dio s posebnim potrebama, sudjelovalo je u predstavi naslovljenoj »Dobrodošli u slobodu«, gdje su pjevali, recitirali i svirali.

Djeca su naglasila da su zadovoljna tim projektom i Brijunima, prekrasnim otokom, a Osborne je rekao da s djecom radi u Srebrenici, kao i u Rovinju.

– Smatram da je predstava rezultat zajedničkog promišljanja, stoga potičem glumce da iznesu svoje ideje, da se zajedno preispitujemo, oslobađamo i da od sebe dajemo maksimum, kaže Lenka Udovički.

Govoreći o svojoj ulozi, onoj naslovne junakinje, Maja Izetbegović je rekla da je ulogu dobila audicijom na MESS-u.

Bezvremenska tema

– Zahvalna sam na predivnoj ekipi, puno smo učili jedni od drugih, surađivali, radili, a glumiti tako značajnu junakinju jako je važno za svaku glumicu, naglasila je Izetbegović.

Selma Spahić je u ime MESS-a kazala da su radosni zbog te koprodukcije te da je rad na predstavi puno značio svim sudionicima.

 – Drago mi je da je u realizaciji sudjelovao toliko veliki broj glumaca i studenata, a »Antigona«, koja se u zadnje vrijeme stalno izvodi jer je atemporalna, vrlo je aktualna za naše područje, kazala je Spahić.

Lenka Udovički također je naglasila da je ta tema o grobovima, preminulima, traženju grobova i više nego aktualna za naše područje, pa i u toj činjenici leži razlog što se vrlo često izvodi u raznim kazalištima. Rade Šerbedžija je kazao  da ova predstava na neki način prikazuje i granice između anarhije i totalitarizma.

Premijera predstave je 15. kolovoza, s polaskom broda iz Fažane u 20.15 sati, a reprize su u isto vrijeme 16, 18, 19, 20, 21. i 22. kolovoza.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.